Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ленард Бърнстейн и „върхът на цивилизацията“ във Филхармонията

100-годишнината на знаменития композитор и диригент ще бъде почетена с концерт в зала „България“

На 13 декември в зала „България“ ще прозвучи Симфония № 3 „Кадиш“ на Ленард Бърнстейн.  - Ленард Бърнстейн и „върхът на цивилизацията“ във Филхармонията

На 13 декември в зала „България“ ще прозвучи Симфония № 3 „Кадиш“ на Ленард Бърнстейн.

Ленард Бърнстейн (1918 – 1990) никога не е посещавал България – но има една възхитителна среща с български музиканти от 1979 г. в залата на ООН. И по-точно с малките български музиканти от Филхармония „Пионер“. Те са поканени да закрият Международната година на детето – и докато репетират, на диригента им Влади Симеонов е представен човек, който междувременно е слушал детския оркестър. Оказва се, че това е Ленард Бърнстейн. Симеонов го кани на диригентския пулт, гостът размахва молив вместо палка и оркестърът започва да свири. Изпълняват трета част от Седма симфония на Бетовен.

Порасналите пионери, някои от които днес са професионални музиканти, винаги ще помнят тази репетиция и думите, които Бърнстейн пише за тях:

„Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията”.

Вижте още: ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН И БЪЛГАРСКИТЕ ПИОНЕРИ (ВИДЕО)

Този връх ще бъде усетен и тази седмица, на 13 декември, когато Софийската филхармония ще отбележи с концерт 100-годишнината на Ленард Бърнстейн. И някои от онези деца, които той дирижира навремето, може би ще бъдат в зала „България“ – на сцената или в салона.

Ще прозвучи Симфония № 3 „Кадиш“ на композитора. На диригентския пулт ще бъде Найден Тодоров.

С концерта на 13 декември Софийска филхармония ще отбележи и още една кръгла дата – 90 години от рождението на големия български композитор Александър Танев. Паметта за него ще бъде почетена с едно от най-красивите му произведения – Дивертименто концертанте за пиано, в изпълнение на неговата дъщеря, пианистката Борислава Танева.

Концертът е с участието на сопраното Ина Кънчева, Веселин Будаков, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

През месец декември билетите за всички концерти на Софийската филхармония се предлагат с 30% отстъпка, а за ученици и студенти входът е безплатен.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg