Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ленин напът към гроба 100 години след революцията

В Москва все по-често се говори за премахването на мумията от центъра на столицата

Ленин умира на 21 януари 1924 г. След смъртта му е балсамиран и поставен в мавзолей на Червения площад.  - Ленин напът към гроба 100 години след революцията

Ленин умира на 21 януари 1924 г. След смъртта му е балсамиран и поставен в мавзолей на Червения площад.

Популярната телевизионната водеща Ксения Собчак, заявила намерението си да се кандидатира за президент на Русия, разказа преди седмица за първите три неща, които ще направи, ако бъде избрана: ще махне тялото на Ленин от центъра на Москва, ще разпусне парламента и ще отвори Кремъл за посещения.

„Вероятно първият указ, който ще подпиша, ще бъде за премахването трупа на Ленин от Червения площад. Това е нещо, което ме ужасява. Вярвам, че Средновековието, към което вървим сега, е такова включително и заради мъртвото човешко тяло, изложено на централния площад на нашата страна – независимо кой какви политически възгледи има и как оценява приноса му за историята на нашата държава“, обяви журналистката Ксения Собчак.

Въпреки че никой не дава на Собчак сериозни шансове да стане президент, изваждането на мумията от мавзолея предизвика най-много мнения и спорове. Може би и защото това има най-големи шансове да се случи – дори и без Собчак да стане президент.

Пръв реагира, както се полага, лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация, Генадий Зюганов:

„Трагично е, когато се появяват хора като Ксения и други подобни на нея, които не уважават волята на великата ни страна. В това предложение не виждам нищо друго, освен безобразие и простащина. Ако някой се опита да направи нещо с мръсните си ръце или в нетрезво състояние, ще го посрещнем и ще го прогоним“, предупреди политикът и подчерта, че премахването на тялото от мавзолея би било варварство.

В последните дни в дебата се включиха и още известни личности – представяме ви някои от мненията, събрани от сайта Лента.ру.

Рамзан Кадиров е уморен да гледа труп в сърцето на Русия

„Лично аз съм убеден, че достатъчно сме се взирали в трупа на Ленин. Време и да погребем лидера на революцията – това е разумно и хуманно. Цял научно-изследователски институт се грижи за тялото на Ленин. Около него дежури денонощно въоръжена охрана. Не е правилно в самото сърце на Русия, на Червения площад, да има ковчег с мъртвец. Решението за погребението на Ленин ще бъде най-правилно от историческа гледна точка. При това няма нужда то да бъде взето с референдум. Необходимо е да предадем на земята както тялото на Ленин, така и главата на Имам Шамил Хаджи Мурад, която все още се съхранява в музея в Санкт Петербург“, каза ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров в началото на ноември.

Наталия Поклонска иска да затвори тази страница от миналото

„Да гледаме труп в центъра на столицата е най-малкото нехуманно и не е човешко. Нима наличието на мъртвец в качеството на експонат, изложен за обществен оглед, може да предизвика у нечие сърце радост и светли чувства? Ако решението за погребение бъде прието, това означава, че ще настъпи нов етап на развитие в нашата родина с обърната страница на миналото и готовност да продължим напред, без да забравяме уроците на историята “, смята Наталия Полонска, депутат в държавната Дума, ноември 2017 г.

За Олег Кулик Ленин е като духа в лампата на Аладин

„Докато Ленин е така жив и можем да го погледнем, проектът за възкресяването на СССР е невъзможен. Нали за да възкръсне, той трябва първо да умре. Когато действително умре, делата му ще бъдат забравени, но ще остане неговият дух, неговата идея за всеобща справедливост. И тогава духът на комунизма ще се възроди с огромна сила и ще стане много по-страшно. Затова, докато лежи като жив, той всяка минута ни носи благата вест: отпуснете се, комунизмът няма да се възроди, този призрак няма повече да броди из Европа. Той е като Чернобилския реактор в своя саркофаг, като джина от лампата. Дължим огромна благодарност на Генадий Зюганов, който без да го съзнава, осигурява невъзможността от възраждането на комунизма“, твърди Олег Кулик, художник-акционист, януари 2017 г.

Митрополит Иларион смята Ленин за богохулник

„На имената на екзекуторите не бива да се наричат улици и квартали, имената на терористите и революционерите не трябва да бъдат помнени, а мумифицираните тела на тези хора не бива да лежат изложени на публичен показ. Когато махнаха паметника на Дзержински от площад „Дзержински“, трябваше да изнесат и тялото на Ленин от мавзолея. Мавзолеят и мумифицираното тяло са реликви от миналото, от което отдавна трябваше да се откажем. Ленин не бива да бъде погребан по православните обреди и традиции, защото той е бил вероотстъпник, богохулник и сам се е отлъчил от църквата“, каза митрополит Иларион Волоколамски, председател на отдела за външни църковни връзки на Московския патриархат, април 2017 г.

Михаил Федотов вижда в Ленин достоен експонат

„Смятам, че е дошло времето да решим проблема с мавзолея, но не радикално, а като го направим музей. На входа ще се продават билети. После ще следва експозиция, посветена на създаването на мавзолея, технологиите и историята на балсамирането. Това може да бъде много интересен музей, посещаван от мнозина, без да е място за поклонение. А тялото може да остане там – нали в Британския музей също има мумии на фараони, но на никого не му минава през ум да им носи цветя. Трябва да се отнасяме към това като към история, като към исторически  факт“, коментира Михаил Федотов, председател на Съвета по правата на човека, ноември 2017 г.

Сергей Степашин помни заповедта на Елцин от 1998 г. за събаряне на мавзолея

„На мен Борис Елцин ми нареди на съборя мавзолея. Това беше през 1998 г. (бел. ред. – година по-късно мавзолеят на Георги Димитров в София е взривен). Влизам в кабината му и той ми казва: „Сергей Вадимович, взех решение: премахваме мавзолея на  Ленин“. — „Добре, казвам, разбрах задачата – като министър съм длъжен да изпълнявам заповедите на върховния главнокомандващ. Единствено не гарантирам, че след това аз ще остана министър, а вие – президент. По християнски, разбира се, труповете трябва да се погребват в земята. Другото е грях. Но сега не е моментът. Какво ви пречи мавзолеят?“, казва Сергей Степашин, бивш министър-председател, април 2017 г.

Владимир Путин предлага да се направи нещо, но много внимателно

„Що се отнася до препогребване и други подобни въпроси – знаете, мисля, че трябва да се подходи към това много внимателно, да не предприемат никакви стъпки, които нашето общество не споделя. Необходимо е да обединяваме хората, а не да ги разделяме. Това е най-важното“, заявява Владимир Путин, президент.

Вижте още: ЩЕ ПОГРЕБВАТ ЛЕНИН (АМА ДРУГ ПЪТ)

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg