POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Леонардо ди Каприо строи футуристичен еко-курорт край Белиз

Ще спасява околната среда с туристическо селище на частния си остров

Вилите ще бъдат построени върху платформа във водата под формата на дъга, ще бъдат създадени и изкуствени рифове за защита на морските създания.  - Леонардо ди Каприо строи футуристичен еко-курорт край Белиз

Вилите ще бъдат построени върху платформа във водата под формата на дъга, ще бъдат създадени и изкуствени рифове за защита на морските създания.

Запаленият природозащитник Леонардо ди Каприо дари милиони долари за опазването на чистотата на океаните. Сега се е заел с еко-туризма – актьорът ще финансира изграждането на курортно селище на малък остров край бреговете на държавата-джудже Белиз в Централна Америка.

Ди Каприо е купил територията от 104 акра на острова Блекдор Кайе още преди около 10 години за $1,75 милиона (£ 1,170,000) заедно със свой приятел, след като се влюбва в страната.

„Белиз бше като рай на земята – казва той пред „Ню Йорк Таймс“. – И почти веднага намерих възможност да купя един остров.“

Днес, десетилетие по-късно, Ди Каприо разкри плановете си за курорт с дъга от вили край острова, откъдето ограничен брой заможни обитатели ще могат да се наслаждават на залеза.

cay_3256319b

На 45 мин. с лодка около острова няма да бъдат допускани пластмасови бутилки.

Партньор в изграждането на курорта му е Пол Скиала, главен изпълнителен директор на фирмата за развитие на екологията „Делос“, която ще започне работа по проекта през 2018 г. Вилите ще бъдат построени върху платформа във водата под формата на дъга, ще бъдат създадени и изкуствени рифове за защита на морските създания. Ще бъдат изградени и обиталища, подходящи за изчезващи животински и растителни видове. Целта е да се възстановят в някаква степен щетите, нанесени на природата от прекомерния риболов и обезлесяването, което подкопава крайбрежието.

„Трябва да направим нещо, което да промени света – казва Ди Каприо. – Не бих могъл да отида до Белиз и да построя нещо подобно, ако не беше идеята, че може да се направи нещо за околната среда.“

dicaprio-resort_3256317b

Някои от еко-вилите ще се продават, цената им стига до 15 милиона долара.

Гостите ще бъдат подлагани на специален инструктаж, преди да посетят острова. Пластмасови бутилки няма да бъдат допускани на 45 мин. околовръст с лодка до острова. Но това не означава, посетителите няма да имат удобства. Всеки гост на еко-вилите ще се разполага на усамотен плаж. И въпреки че цените за почивка все още не са обявени, някои от вилите ще бъдат предложени за продажба за около 15 милиона долара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90