Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Леонардо имал кривогледство, но това му помагало в работата

Очите на моделите му имат средно 10,3 градуса отклонение, твърди британски невробиолог

Автопортрет на Леонардо да Винчи в напреднала възраст - Леонардо имал кривогледство, но това му помагало в работата

Автопортрет на Леонардо да Винчи в напреднала възраст

Ренесансовият гений Леонардо да Винчи страдал от екзотропия – форма на кривогледство, при което една от очните ябълки се обръща леко навън. До този извод стига невробиологът Кристофър Тайлър, след като изследвал произведения на Леонардо, сред тях и автопортрети на ренесансовия майстор, пише Би Би Си.

Според британския учен именно това дало възможност на художника да изобразява по-точно околния свят, тъй като хората с този недъг имат проблеми със стереоскопичните възприятия и усещат по-тънко разликата между плоски и обемни изображения. Кривогледството на Леонардо не е било много силно, но той все пак е имал нужда от допълнително усилие, за да види обичайния за нас обемен свят. Напрягайки очните си мускули, Да Винчи е можел да превключи между двуизмерно и триизмерно възприятие.

Резлутатите от изследванията на Кристофър Тайлър са публикувани в медицинското списание на Американската медицинска асоциация „JAMA“.

„Полезен дефект“

Нашата способност да виждаме триизмерни обекти – така нареченото бинокулярно зрение, зависи от точността в посоката на зрението. При правилно фокусиране на двете очи, мозъкът комбинира две плоски изображения в едно обемно. Ако тази способност е нарушена, изображенията не се сливат, а се разместват едно спрямо друго, както се случва, примерно когато погледът ни е разфокусиран или гледаме отдалечен обект.

Проф. Тайлър достига до предположението, че художникът е страдал от кривогледство, след като открива някои особености в произведенията му. За да провери тази хипотеза, той изучава шест творби, на някои от които е изобразен Леонардо: две скулптури („Давид“ и „Млад воин“), работи на Андреа Верокио, един от учителите на Леонардо, две картини на Да Винчи („Спасителят на света“ и „Йоан Кръстител“) и две рисунки с молив („Витрувианският човек“ и автопортрет на художника в напреднала възраст).

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

За да измери разликите в направлението на зениците, професорът използва методите на днешните офталмолози. В резултат става ясно, че пет от шестте изображения показват лека екзотропия. Очите на моделите се разминават средно с 10,3 градуса. Само очите на „Витрувианският човек“ гледат направо, леко сведени към основата на носа на 5 градуса (което е нормално за здравия фокусиран поглед). От което професор Тайлър прави извода, че Леонардо е можел да контролира своето кривогледство.

„Човек с екзотропия може да изразвнява очите си и да вижда триизмерни изображения – пояснява ученият. – Но в случай на умора или разсеяност, очите могат да се разминат.“

Ако Да Винчи действително е бил способен да контролира своето кривогледство, продължава Тайлър, това би могло да бъде отличен инструмент в неговата работа. Много художници по време на рисуване затварят едното си око, за да пренесат по-точно детайлите на обемното изображение върху плоскостта. Леонардо, изглежда, е бил способен с лекота да превключва от единия тип възприятие към другия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg