Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Леонардо разследван за убийство в нов сериал (видео)

Осем епизода без претенции за историческа достоверност, но базирани на реални факти и личности

Ейдън Търнър в сцена от „Леонардо“ - Леонардо разследван за убийство в нов сериал (видео)

Ейдън Търнър в сцена от „Леонардо“

Тръгва нов сериал за Леонардо да Винчи с Ейдън Търнър в ролята на ренесансовия художник. Продукцията вече върви по телевизия „Рай Уно“ в Италия, а от 16 април осемте епизода ще са достъпни и в „Амазон прайм“.

Сериалът не претендира за историческа достоверност, но се базира на реални исторически факти и личности. Всеки от епизодите е посветен на едно произведение на Леонардо.

Продукцията е започнала преди първия локдаун в Италия и е продължена по време на пандемията. Сериалът е копродукция на „Сони пикчърс”, „Рай уно”, френската и испанската обществени телевизии.

Международният актьорски състав включва Ейдън Търнър (Кили от „Хобит”, „Полдарк“) като Леонардо, Джеймс Д`Арси като херцога на Милано Лодовико Сфорца, Джанкарло Джанини като Верокио, учителя на Леонардо. Фреди Хаймор, когото сме гледали в сериала „Добрия доктор“ и филма „Чарли и шоколадовата фабрика“, ще изиграе измислен персонаж – детектива Стефано Жиралди, който разследва Леонардо да Винчи заради обвинение в убийство. Той разпитва художника за миналото му и така дава начало на историята.

„Знаем всичко за Леонардо като художник, но твърде малко знаем за човека Леонардо – казва Ейдън Търнър. – В сериала се концентрираме върху емоциите и страстите, кипели в него. Какво се е криело зад неговата креативност? Какво го е мотивирало? Какво е имало в живота му, освен изкуство?”

Според създателите на сериала зад маската на гения са се крили отношенията му с Катерина да Кремона, обвиненията в мъжеложство, завистта на колегите му. В епизодите се проследяват и трудните отношения на Леонардо с неговия баща.

Някои критици вече са успели да изразят недоволство от избора на Търнър за главната роля, тъй като се смята, че Леонардо е бил рус, а Търнър е с тъмни къдрици. Арт историкът Джонатан Джоунс отбелязва в „Гардиън“, че фигурата на Да Кремона няма никаква историческа база, и че музата на Леонардо всъщност е измислица на „романтик от XIX век“. 

Особено забележимо е вниманието на създателите към детайлите. В общите планове в кадър попадат автентични и колоритни лица, което създава усещането, че зрителят се намира в ренесансова картина. Костюмите са създадени с преклонение към епохата.

Желанието на екипа било да покаже света през очите на Леонардо, да обясни как той е създавал своите творби.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90