Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Къде е Леонид Йовчев, за да си получи Аскеера?

Гениалният Васил Пармаков почина в унизителна бедност. Не може да се умира така в България, каза лауреатът в категорията за съвременна драматургия Александър Секулов

Леонид Йовчев в ролята на Гео в едноименния спектакъл на Народния театър. - Къде е Леонид Йовчев, за да си получи Аскеера?

Леонид Йовчев в ролята на Гео в едноименния спектакъл на Народния театър.

Леонид Йовчев получи втория си „Аскеер“ за главна мъжка роля. След превъплъщението си в образа на Хамлет, сега актьорът заслужи наградата и за Гео в едноименния спектакъл по романа на Христо Карастоянов. Самият Йовчев не бе в залата, а статуетката прие режисьорът на постановката Иван Добчев.

Наградата за главна женска роля спечели Жорета Николова за ролята на Соланж в „Слугините” от Жан Жьоне, постановка Диана Добрева, отново на Народния театър „Иван Вазов”. Но по погрешка отличието й бе обявено в категорията за силния пол. Затова Николова не пропусна да коментира неволния гаф на Герасим Георгиев-Геро, обявил нейния приз:

„Сцената винаги изпитва нашето мъжество… Благодаря. Ценя много високо тази своя работа и изобщо работата си. Както ми каза неотдавна умният Асен Аврамов: моята работа е моят протест, моята позиция, моят морал. Казвайки „да“ на работата ми, казвате „да“ на това, което съм аз. Благодаря ви.“

Статуетката за съвременна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си „Няма ток за електрическия стол“ (поставена в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, постановка Лилия Абаджиева, 11 септември 2015). След излизането си на сцената Секулов не се вписа в общия тон на благодарности, а вместо това припомни за смъртта на джаз пианиса Васил Пармаков само преди няколко дни.

„Искам с едно придихание да изпратим в последния му път гениалния български музикант Васил Пармаков, който умря в унизителна бедност – заяви писателят, при което цялата зала се изправи на крака. – Не може да се умира така в България.“

Очаквайте останалите носители на „Аскеер“!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах