Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Леонид в макабрения свят на граф дьо Лотреамон

Ще го видим в моноспектакъла „Малдорор“ на 28 септември, постановка на Ани Васева

Леонид Йовчев в един от най-силните си образи – Хамлет, в постановка на Явор Гърдев. - Леонид в макабрения свят на граф дьо Лотреамон

Леонид Йовчев в един от най-силните си образи – Хамлет, в постановка на Явор Гърдев.

Знаковата за авангарда творба „Песните на Малдорор“ се пренася на българска театрална сцена в моноспектакъл на Леонид Йовчев, поставен от режисьора Ани Васева във Френския институт в София на 28 септември. Двамата, съвместно с философа Боян Манчев, изследват виденията и тежката поетика в творбата на граф дьо Лотреамон, обявена от самия Андре Бретон за предшественик на сюрреализма.

„Песните на Малдорор“ е издадена през 1869 г. под псевдонима Лотреамон, по арогантния герой от едноименния роман на Йожен Сю. Роденият в Уругвай енигматичен французин Изидор Дюкас отпечатва книгата една година преди загадъчната си смърт на 23-годишна възраст.

Произведението, преоткрито половин век по-късно от сюрреалистите, е измежду тайните и явни обсесии на творческия колектив на Васева и Йовчев – „Метеор“ – от самото начало на съществуването на групата. Екипът на спектакъла си поставя целта да превърне мрачния и загадъчен поетически текст на Лотреамон, наситен с макабрени кошмарни видения и апокалиптични предзнаменования, в съвременна театрална творба.

С ексцесивен ритъм, упорство в издирването и овладяването на нови театрални и езикови техники, сътворяването на хипнотично сценично пространство – Васева и Йовчев търсят и откриват Другото на човешкото и на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах