Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лешникотрошачката като Си-Трипио

Тръгва новият сезон на „Фортисимо Фамилия“, които омагьосват нова публика за симфоничната музика

„Лешникотрошачката“ е музикална приказка от Пьотр Илич Чайковски, която е в състояние да омагьоса всяко дете да заобича класиката завинаги - затова е избрана и за начало на новия концертен сезон на „Фортисимо Фамилия“.  - Лешникотрошачката като Си-Трипио

„Лешникотрошачката“ е музикална приказка от Пьотр Илич Чайковски, която е в състояние да омагьоса всяко дете да заобича класиката завинаги - затова е избрана и за начало на новия концертен сезон на „Фортисимо Фамилия“.

Има една игра на въображението – „какво, ако…“. Нека си представим каква музика би композирал Чайковски, ако беше наш съвременник… Голяма е вероятността да прави музика за киното. Защо не? От оживяването на Лешникотрошачката в едноименния балет до появата на Си-Трипио в „Междузвездни войни“ минават 85 години…

„Лешникотрошачката“ е музикална приказка от Пьотр Илич Чайковски, която е в състояние да омагьоса всяко дете да заобича класиката завинаги – затова е избрана и за начало на новия концертен сезон на „Фортисимо Фамилия“. С помощта на Фондация „Америка за България“, „Фортисимо“ вече пета година следват амбицията си да създават нова публика за симфоничната музика. На 12 ноември Софийската филхармония ще пресъздаде „Лешникотрошачката“ на Пьотр Илич Чайковски – творба, която оказва поразителен ефект от премиерата си през 1892 г…. и така до ден-днешен в Зала „България“. Концертът е от 11,30 ч., диригент е Славил Димитров. Участват балерината Ангелина Гаврилова и актьорът Тео Елмазов.

Вторият концерт от поредицата на „Фортисимо Фамилия“ е за почитателите на композитора Джон Уилямс. На 7 декември публиката ще чуе основните теми от някои от най-известните му филми – „Междузвездни войни“, „Индиана Джоунс“, „Хари Потър“, „Джурасик парк“, „Сам вкъщи“, „Супермен“ и „Извънземното”. Своите лазерни мечове във вид на диригентски палки ще размахват Максим Ешкенази и директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Следващият концерт е на 21 януари – „Приказка за Менделсон и Малкия Ото”, с участието на актьорите Герасим Геориев-Геро и Иван Юруков. През февруари ще прозвучи „Приказка за триангъл и концертен орган”, с Деян и Дарин Ангелови. Март е месецът на Бетовен в цикъла на „Фортисимо“ – концертът е наречен „Бетовен девета“, с Ана Пападопулу и Юлиан Вергов. „Приказка за валса“ кани публиката през април, с Лео Бианки и Богдана Трифонова.

Финалът на поредицата е на 27 май с „#отело“ – концерт с диригент Максим Ешкенази, който ще излезе на сцената в заедно с актьорите Захари Бахаров, Весела Бабинова и Валери Турванов и певицата Михаела Филева.

Някои от концертите са обедни, други вечерни, затова ето пълната програма на новия сезон на „Фортисимо Фамилия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах