Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Летен оперен фестивал в крепостта Цари Мали град

Софийската опера отваря шеста лятна сцена с исторически мизансцен - над самоковското село Белчин

Спектаклите на Софийската опера ще се играят сред декорите на Цари Мали град. Снимка: Софийска опера и балет  - Летен оперен фестивал в крепостта Цари Мали град

Спектаклите на Софийската опера ще се играят сред декорите на Цари Мали град. Снимка: Софийска опера и балет

Нов оперен фестивал започва на 29 август, съобщиха от Софийската опера и балет. „Портал на два свята“ ще се проведе зад стените на възстановената късноантична крепост Цари Мали град, разположена над самоковското село Белчин, до 7 септември. 

Така сцените, на които излиза Софийската опера и балет това лято, стават общо шест. Идеята на Пламен Карталов е да изнесе операта сред забележителности с исторически контекст. Според директора на Софийската опера, „самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина точно отговарят на обстановката на действието в либретото“ на произведението, с което ще бъде открит фестивалът – „Янинините девет братя“ от Любомир Пипков. Действието в народната музикална драма се развива през 1361 г., високо на баирите край Самоков. „Там, сгушена в прегръдката на Рила, самичка пуши Янината къща“, гласи анонсът от Операта.

„Когато един оперен театър постави „Янините девет братя“ от Любомир Пипков, това означава че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура“, твърди музикологът Иван Хлебаров.

Постановката на режисьора директор на Софийската опера Пламен Карталов е играна в Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва през 2018 г.

В Цари Мали град оркестърът на Операта ще бъде дирижиран от Жорж Димитров, сценографията на спектакъла е на Свен Йонке, а хореографията — на Риолина Топалова.

Програмата на фестивала ще продължи на 30 август с „Кармен“ от Жорж Бизе, отново постановка на Пламен Карталов. На 3 септември ценителите на балета ще могат да видят спектакъла „Зорба Гъркът“ от Микис Теодоракис, на хореографията на Лорка Масине българската публика се радва вече 25 години.

В първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ е включен още един балетен спектакъл – „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф. Хореографията е на Фреди Франдзути, директор на Balletto del Sud – Лече.

В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще бъде изпълнен мюзикълът „Mamma Mia!“.

Билетите за фестивала „Портал на два свята“ са вече в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн. Билети ще може да се купуват и на място. Село Белчин е на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90