Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Летните четива на Бил Гейтс, които не препоръчва за плажа

Ежегодният списък за почивката на милиардера библиофил с автори, чиито нови заглавия чака така, както феновете нов филм от „Междузвездни войни“ (видео)

Петте книги на Бил Гейтс за лятото - разнообразна селекция от заглавия за времето, в което живеем. Снимка: Стопкадър - Летните четива на Бил Гейтс, които не препоръчва за плажа

Петте книги на Бил Гейтс за лятото - разнообразна селекция от заглавия за времето, в което живеем. Снимка: Стопкадър

Летните четива на Бил Гейтс не са за плажа – съоснователят на „Майкрософт“, който е библиофил, публикува ежегодния си списък с пет книги за четене през лятото. Препоръчителните заглавия са „тежки за четене през отпуската“, отбелязва той, тъй като засягат актуални проблеми на съвремието ни и предразполагат към по-задълбочен размисъл.

„Има книги за половото равенство, политическата поляризация, климатичните промени и тежката истина, че животът никога не протича така, както младите хора си мислят – отбелязва Гейтс в блога си. – Не звучат съвсем като плажни четива.

Това, разбира се, не означава, че книгите са сложни за разбиране, уточнява той:

„Всеки от авторите – трима новелисти, журналист и един учен – подхващат значими и съществени теми и ги превръщат в увлекателни, без да жертват сложността им.“

Научнофантастичният роман „The Power“ („Сила“) на британската писателка Наоми Алдерман например се занимава със социалните норми на патриархата – след като жените по цял свят изненадващо се сдобиват със способността да изстрелват смъртоносно електричество от ръцете си, женският пол се превръща в доминантен. През този сценарий се изследват теми като половото неравенство, ролите на двата пола спрямо общественото схващане и др.

„Радвам се, че последвах препоръката на най-голямата си дъщеря – отбелязва Гейтс. – След като прочетох „Сила“, вече разбирам по-добре тормоза, който много жени преживяват днес, и възхищението ми от хората, които се занимават с тези проблеми в САЩ и по света, се увеличи.“

Гейтс споделя, че е „предимно оптимист“ за бъдещето, но разделението на обществото, насърчавано от говоренето на американските политици, е тема, която успява да замъгли надеждите. „Why We’re Polarized“ („Защо сме поляризирани“) на политическия анализатор Езра Клайн се занимава точно с този проблем. Авторът изследва разделението от гледната точка на психологията и излага тезата си, че когато хората се разпознаят в идеите на една партия, това влияе твърде много на начина, по който взимат решения и като цяло на възприятието им за света.

„Ако искате да разберете какво се случва с политиката в САЩ в момента, това е книгата, с която да започнете“, казва Гейтс.

Милиардерът препоръчва на по-младите си читатели „The Lincoln Highway: A Novel“ на американската писателка Еймър Тауълс – разказ за пътуването на един тийнейджър през Америка в компанията на по-малкия му брат. Двамата трябва да се разделят с първоначалните си планове за пътешествието, когато двама неочаквани познати на по-големия брат се присъединяват към компанията.

„Тауълс се вдъхновява от популярните пътешествия на десетки герои в литературата и, изглежда, опитва да ни каже, че личните ни пътувания никога не са праволинейни и не протичат спрямо очакванията ни“, аргументира се Гейтс.

„The Ministry for the Future“ („Министерство на бъдещето“) на Ким Стенли Робинсън е научнофантастичен роман, който се занимава с климатичните промени. Действието се развива в близкото бъдеще, когато специално създадена световна организация оглавява и регулира опитите на човечеството да се пребори с климатичната катастрофа. Темата е близка до Гейтс, който със списъците си за четене от години се опитва да сформира по-образована по проблема аудитория.

Недалеч от тази тематика е и „How the World Really Works“ („Как работи светът наистина“). Последният труд на икономиста Вацлав Смил е „още един шедьовър от един от любимите ми автори“, а Гейтс преди е споделял, че „чака новите книги на Смил така, както някои очакват следващия филм от „Междузвездни войни“. Този път Смил насочва усилията си към по-широка аудитория и разсъждава върху енергията и начина, по който тя оформя хода на цивилизацията ни – от агрикултурните общества до съвременната индустриална ера.

Нито едно от заглавията няма българско издание.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС