Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Левите в Испания обявиха война на туристите: Отивайте си вкъщи

В Страната на баските организират Марш против туризма

„Туристи, отивайте си вкъщи“, гласи надпис на стена в испанския град Овиедо. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Левите в Испания обявиха война на туристите: Отивайте си вкъщи

„Туристи, отивайте си вкъщи“, гласи надпис на стена в испанския град Овиедо. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чужденците оставят в Испаниа милиони евро, но в разгара на летния сезон някои млади хора в Каталуния и Страната на баските пишат по стените лозунги: „Туристи, отивайте си вкъщи“. Представител на каталунските леви заявява, че съществуващият модел на туризма само увеличава бедността на работническата класа, съобщава Би Би Си.

Техните съмишленици от Страната на баските смятат да организират Марш против туризма в столицата на региона Сан Себастиан на 17 август, в разгара на Semana Grande („Голямата седмица“) – традиционен фестивал на баскската култура, привличащ много чужденци.

Местните власти изразяват съжаление заради, както те се изразяват, „единичните протестни прояви“, напомняйки, че туризмът е ключов отрасъл в испанската икономика, и уверяват чужденците, че те, както и преди, си остават желани гости.

Миналата година страната бе посетена от рекорден брой туристи – 75,6 млн. души. 18 млн. от тях се паднаха на Каталуния, заела по този показател първо място сред испанските провинции.

Кой и защо протестира?

Случаи на вандализъм, насочен против туристи, има в Барселона и на остров Майорка (и на двете места се говори каталунски език). Последните инциденти бяха в Сан Себастиан – туристическата Мека в Страната на баските. Няколко младежи атакуваха автобус с туристи край стадион в Барселона. Никой не пострада, но вандалите спукаха гума на автобуса и изписаха върху него:

„Туризмът убива традиционните квартали“.

Отговорност за атаката пое организацията на Arran Jovent – ляво младежко движение, свързано с партията CUP (Кандидатура на народното единство), бореща се срещу капитализма и за отделяне на Каталуния от Испания.

CUP публикувана страницата си в Туитър снимка на автобуса с надпис:

„Подкрепяме @Arran_jovent, трябва да борим да запазим мястото, където живеем, по всички възможни начини“.

На няколко место бяха спукани гуми на взети прод наем от туристи велосипеди. По думите на активистите от Arran, съществуващият модел за масов туризъм „ни превръща в роби, а страната – в развлекателен парк, и носи полза само на буржоазията и капитала“.

В Туитър, под хаштага #touristgohome се разгръща ожесточена дискусия.

„Ние сме против капитализма, ние искаме да унищожим системата, а туристическата индустрия е част от тази система“, заявява пред Би Би Си представител на движението Arran.

„Съвременният модел на туризма заставя хората да работят за ниски заплати, прогонва ги от родните им домове, разрушава традиционните взаимоотношения и води до повсеместно застрояване на крайбрежието – изреждат претенциите си активистите. – Затова нашите действия не са вандализъм, а самоотбрана.“

В Страната на баските действа аналогично младежко движение Ernai, взаимодействащо си с каталонското Arran. То е създадено през 2013 г. от националистически групи, борещи се за освобождението от затвора на членове на сепаратистската организация ЕТА. Сега ЕТА се разоръжава, но официален Мадрид отказва да води диалог с тези, които смята за терористи.

Представител на Arran заяви Би Би Си, че неговата организация и Ernai са „революционни движения, борещи се против репресивната испанска държава“. По негови думи, Arran разполага с около 500 активисти и броят им расте.

Икономика или политика?

И в двата региона движението против туризма има силна националистическа окраска. Активистите критикуват свързания с наплива на гостите ръст на цените, преди всичко на жилищата, но най-вече залагат на запазването на идентичността и вредите от  глобализацията.

Каталунците и баските имат дълга история на борби против политическото господство на испанците, или, както предпочитат да ги наричат в страната, кастилците. Отношенията се изострят особено в периода на Гражданската война през 30-те години и диктатурата на Франко.

Туризмът в Страната на баските тръгна рязко нагоре, след като ЕТА прекрати въоружената борба. Сан Себастиан се превърна в един от световните центрове за развлечение и почивка, привличайки гости с плажове, отлична кухня и местен колорит. Междувременно Каталуния ще проведе през октомври нееднозначно приеман референдум за държавен суверенитет. Доминиращите в регионалните власти националисти обещават да обявят независимост едностранно и незабавно, ако мнозинството гласува така. Допитванията засега сочат преимущество на предпочитащите запазване на единството с Испания, макар и незначително.

Жилищният проблем

Карол Олона, работеща в Би Би Си журналистка от Барселона, твърди, че в града основен генератор на недоволство е ръстът на цените на жилищата и наемите, предизвикан от масовото отдаване на частни квартири на туристи чрез интернет системата Airbnb. От 2014 г. цените на жилищата в града са нараснали с 10%, съобщава весник „Ел Периодико“. Квартира в центъра на Барселона двес излиза средно 800 евро на месец, докато много млади хора от района са принудени да живеят със заплати от по 1000 евро на месец. В резултат им се налага да се местят в покрайнините, спроделя Карол Олона.

Какво казват властите?

Официалните лица признават наличието на проблеми, но главно се стараят да не прогонят туристите, отчитайки колосалното им значение за икономиката.

От друга страна, исканията на противниците на туризма са лишени от конкретика. Единственият практически пункт в програмата на Arran е да се замрази строителството на нови хотели. Нататък следват общи приказки за „сериозни регулации“ и „модели, основани на уважението към достойнството на трудещите се“.

Главата на ведомството, отговарящо за туризма в Страната на баските, Денис Итхасо, заяви, че високата концентрация на посетители в историческите места е неизбежна, и напомни, че туризмът е един от основните източници на доходи за местното население:

„Не си играйте с кокошката, снасяща златни яйца“, предопреди той.

Ernai му отвърнаха в Туитър с карикатура, изобразяваща министъра, седнал в гнездото, и надпис:

„За вас златните яйца, а за младите – бедност“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg