Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Левски в образ и подобие – отново в Конака

Редят изложба в памет на Апостола в Националната галерия. На това място е бил съден преди обесването

Калина Тасева, „Васил Левски пред турския съд“ - Левски в образ и подобие – отново в Конака

Калина Тасева, „Васил Левски пред турския съд“

Васил Левски се завръща в образ и подобие в залите на Двореца – филиал на Националната галерия. В четвъртък ще бъде открита експозицията „Левски – символ и епоха. Апостола и неговото време през погледа на българските художници“ – а на това място преди Освобождението се е издигал турски конак с османска администрация и съдилище. Там е бил процесът срещу Левски, завършил със смъртна присъда. Изложбата се открива на 4 февруари, тъй като на 6 февруари е годишнината от обесването на Васил Левски по стар стил.

От старата сграда на конака са запазени само каменните основи, върху които е изграден Княжеският дворец, и частично фасадата. Възможно е Левски да е държан и в подземията, където е имало килии. А днес над тях, в бляскавите зали на галерията, ще бъдат пресъздадени животът и смъртта му в картини.

Сградата на турския конак (вдясно), в който е бил съден Васил Левски

Сградата на турския конак (вдясно), в който е бил съден Васил Левски

Жанет Митева работи половин година в събирането на първата мащабна колекция от изображения на Васил Левски. Кураторката издирва негови портрети в общински галерии, читалища, частни колекции. В резултат ще видим над 80 картини – някои от тях непоказвани, други – малко известни, трети – широко популярни. Ще бъдат представени и новооткрити документа за делото на Левски.

В залите на галерията ще има и малък спектакъл – в събота и неделя от 11 ч. сред картините ще бъде разигравана 30-минутна версия на разпита на Апостола, възстановен от протоколи, пазени в отдел „Османистика” на Народната библиотека. Първият превод на протокола е направен през 1952 г.

Ролята на Дякона във възстановката „Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София” ще бъде изпълнена от актьора Веселин Плачков, въплътил Апостола и във филма на Максим Генчев „Дякон Левски“. Следователят ще бъде Васил Михайлов, а в останалите роли влизат Борис Луканов, Богдан Глишев, Иван Несторов. Постановката е на Асен Шопов.

Съорганизатор на изложбата е Общобългарският комитет „Васил Левски”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90