Личната колекция на Кристо и Жан-Клод продадена за близо $10 млн.

Според завещанието на художника след смъртта му произведенията трябва да бъдат продадени и парите да отидат за наследниците му

Кристо и Жан-Клод в студиото им в Ню Йорк. Снимка: Волфганг Волц/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо - Личната колекция на Кристо и Жан-Клод продадена за близо $10 млн.

Кристо и Жан-Клод в студиото им в Ню Йорк. Снимка: Волфганг Волц/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо

Колекцията с изкуство на Кристо и Жан-Клод бе продадена за общо 9,8 млн. долара на търг на „Сотбис“, над двойно повече от очакванията. Наддаването за произведенията, красили дома на двойката, бе проведено онлайн в продължение на няколко дни през февруари, на живо бе единствено аукционът на 18 февруари в клона на тръжната къща в Париж.

Търгът отбеляза нов рекорд за Христо Явашев – „Чадърите“, рисунка от 1991 г. с жълти чадъри към инсталацията в Калифорния, се продаде за 2,1 млн. долара, а очакванията бяха да донесе не повече от 364 хил. долара. Друга рисунка към същата инсталация, но със сини чадъри, се сдоби с нов собственик срещу 1,5 млн. долара. Рекордът за най-скъпо произведение на Кристо и Жан-Клод, продадено на търг, досега бе 596 хил. долара, отбелязва „Артнет Нюз“.

Друга творба на артистичното дуо, озаглавена „Пакет“ и съставена от плат, увит с въже, стигна цена 632 хил. долара. Подготвителна рисунка за опаковането на „Пон Ньоф“ в Париж донесе 573 хил. долара. Представител на „Сотбис“ е потвърдил пред изданието, че рисунка на „Портите“ – проект, осъществен през 2005 г. в Ню Йорк – е отишла при анонимен американски колекционер, сумата не се съобщава.

Голям интерес са предизвикали произведенията на други художници в сбирката. Повечето от тях имат сантиментална стойност за двойката – но според завещанието на Кристо, след смъртта му (той почина през май 2020 г.) те трябва да бъдат продадени на търг, а приходите да отидат при наследниците му.

„Concetta Spaziale Atessa“, платно с прорез в средата, на Лучо Фонтата, е продадено за 1,1 млн. долара. Работата е посветена на Жан-Клод, самата тя я взема лично от студиото на Фонтата в Милано. Един от акцентите в продажбата бе стол на Герит Томас Ритвелд, за който се твърди, че е сред малкото неща, донесени от Кристо и Жан-Клод при преместването им в Ню Йорк. Творбата вече е при нов собственик срещу 259 хил. долара.

Платното на Лучо Фонтана, посветено на Жан-Клод. Снимка: „Сотбис“

Сред творбите с история е и платно в син монохром от Ив Клайн (527 хил. долара), което авторът подарява на Кристо в замяна на портрет на Клайн и съпругата му в деня на сватбата им. Продаден е и портрет на Жаклин Кенеди от Анди Уорхол. Бивш негов собственик е Дейвид Бурдон, критик от Ню Йорк, който предлага платното през 70-те, но не остава очарован от цената, която му дават аукционните къщи – едва хиляда долара. Само за долар повече произведението отива при Жан-Клод. На аукциона в Париж портретът е продаден за 1,1 млн. долара.

Една от стените в студиото на Кристо и Жан-Клод в Ню Йорк. Снимка: Андре Гросман/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах