СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Личната колекция на Кристо и Жан-Клод продадена за близо $10 млн.

Според завещанието на художника след смъртта му произведенията трябва да бъдат продадени и парите да отидат за наследниците му

Кристо и Жан-Клод в студиото им в Ню Йорк. Снимка: Волфганг Волц/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо - Личната колекция на Кристо и Жан-Клод продадена за близо $10 млн.

Кристо и Жан-Клод в студиото им в Ню Йорк. Снимка: Волфганг Волц/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо

Колекцията с изкуство на Кристо и Жан-Клод бе продадена за общо 9,8 млн. долара на търг на „Сотбис“, над двойно повече от очакванията. Наддаването за произведенията, красили дома на двойката, бе проведено онлайн в продължение на няколко дни през февруари, на живо бе единствено аукционът на 18 февруари в клона на тръжната къща в Париж.

Търгът отбеляза нов рекорд за Христо Явашев – „Чадърите“, рисунка от 1991 г. с жълти чадъри към инсталацията в Калифорния, се продаде за 2,1 млн. долара, а очакванията бяха да донесе не повече от 364 хил. долара. Друга рисунка към същата инсталация, но със сини чадъри, се сдоби с нов собственик срещу 1,5 млн. долара. Рекордът за най-скъпо произведение на Кристо и Жан-Клод, продадено на търг, досега бе 596 хил. долара, отбелязва „Артнет Нюз“.

Друга творба на артистичното дуо, озаглавена „Пакет“ и съставена от плат, увит с въже, стигна цена 632 хил. долара. Подготвителна рисунка за опаковането на „Пон Ньоф“ в Париж донесе 573 хил. долара. Представител на „Сотбис“ е потвърдил пред изданието, че рисунка на „Портите“ – проект, осъществен през 2005 г. в Ню Йорк – е отишла при анонимен американски колекционер, сумата не се съобщава.

Голям интерес са предизвикали произведенията на други художници в сбирката. Повечето от тях имат сантиментална стойност за двойката – но според завещанието на Кристо, след смъртта му (той почина през май 2020 г.) те трябва да бъдат продадени на търг, а приходите да отидат при наследниците му.

„Concetta Spaziale Atessa“, платно с прорез в средата, на Лучо Фонтата, е продадено за 1,1 млн. долара. Работата е посветена на Жан-Клод, самата тя я взема лично от студиото на Фонтата в Милано. Един от акцентите в продажбата бе стол на Герит Томас Ритвелд, за който се твърди, че е сред малкото неща, донесени от Кристо и Жан-Клод при преместването им в Ню Йорк. Творбата вече е при нов собственик срещу 259 хил. долара.

Платното на Лучо Фонтана, посветено на Жан-Клод. Снимка: „Сотбис“

Сред творбите с история е и платно в син монохром от Ив Клайн (527 хил. долара), което авторът подарява на Кристо в замяна на портрет на Клайн и съпругата му в деня на сватбата им. Продаден е и портрет на Жаклин Кенеди от Анди Уорхол. Бивш негов собственик е Дейвид Бурдон, критик от Ню Йорк, който предлага платното през 70-те, но не остава очарован от цената, която му дават аукционните къщи – едва хиляда долара. Само за долар повече произведението отива при Жан-Клод. На аукциона в Париж портретът е продаден за 1,1 млн. долара.

Една от стените в студиото на Кристо и Жан-Клод в Ню Йорк. Снимка: Андре Гросман/Попечителски тръст на Христо Явашев-Кристо

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg