Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Личната възхита от Джон и Йоко, споделена с целия град

Архитект отбеляза с билборд 50-годишнината на песента „Честита Коледа (Войната свърши)“ в центъра на Добрич

Постерите на фасадата на добричкия хотел „България“ се виждат отдалеч. Снимка: Камен Жейнов/Фейсбук - Личната възхита от Джон и Йоко, споделена с целия град

Постерите на фасадата на добричкия хотел „България“ се виждат отдалеч. Снимка: Камен Жейнов/Фейсбук

Билбордове в Добрич съобщиха на гражданите на Добрич, че „Войната свърши!“. Посланието, уточнено от „Стига да поискаш“ с по-дребен шрифт, се появи дни преди Коледа в добруджанския град, за да напомни за коледното послание в песента „Happy Xmas (War Is Over)“ на Джон Ленън и Йоко Оно. Едно послание, отекнало отново 50 години по-късно на Балканите, в периферията на Европа, в кьошето на България.

Двата билборда – единият с оригиналния текст на английски, другият с превод на български – са окачени на фасадата на хотел „България“ и са с размери 12 х 6 метра. Те са пряко отражение на кампания за мир на Ленън и Оно, започнала през 1969 г. като протест срещу намесата на САЩ във Виетнамската война. Инициативата им добива световен мащаб, след като двойката поръчва окачването на няколко еднакви билборда в 12 големи града, сред които Лос Анджелис, Лондон, Рим, Париж, Торонто и др. Всички те гласят „Войната свърши! Стига да поискаш. Весела Коледа от Джон и Йоко“, изписано с едри черни букви на бял фон. Две години по-късно, през декември 1971 г., Ленън издава едноименната коледна песен, вдъхновила впоследствие редица изпълнители за кавър версии.

Половин век по-късно продължител на кампанията за мир в Добрич е архитект Камен Жейнов. В начинанието му помагат Чавдар Стефанов, инж. Емил Тасков и инж. Пенчо Керванов. Днес войната вече не е във Виетнам, но това не означава, че не продължава да се води на много и различни фронтове:

„Войните, които водим и до ден-днешен, са много. И нямам предвид само военните конфликти по света. Мирното послание на Джон Ленън и Йоко Оно може да се отнесе и към войната по пътищата, войната между властите, войната вкъщи“, обяснява арх. Жейнов пред „Дарик“.

Това е втора година живот за кампанията в България – през 2020 г. билбордовете се появиха в Каварна за 40-годишнината от смъртта на Ленън.

„Когато окачваме постери с надписа „Войната свърши! Стига да поискаш“, това, на което наистина искаме да обърнем внимание, е онази осъзнатост у хората, че те също имат власт и не бива да разчитат само на правителства, лидери или учители – казва Ленън през 1969 г. – Те трябва да имат нова надежда. Всички търсят цели и отговори, най-вече младите. Това, което се опитваме да им кажем, е че те са самата цел. Никой на света не може да направи това за тях. Каквото искат, трябва да го постигнат сами.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах