Софийска филхармония МЕГАБОРД

„Лично аз и светът може и да се оправим, но България – едва ли“

Всеобщ дълбок песимизъм за 2023 г. отчитат социолозите от „Алфа рисърч”

Коледният дух на площад „Славейков“ в София. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“ - „Лично аз и светът може и да се оправим, но България – едва ли“

Коледният дух на площад „Славейков“ в София. Снимка: Гергана Димитрова/„Площад Славейков“

Едно от най-ниските нива на личен оптимизъм сред българския народ отчита проучване на „Алфа рисърч“. Попитаните в периода между 1 – 13 декември 2022г. 1023 пълнолетни граждани от цялата страна са демонстрирали третото най-ниско ниво на позитивни очаквания след икономическата криза от 2009 -2011 г.

Дори и в бурните политически години 2016 – 2017, дори по време на Ковид-пандемията от 2020-а, традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под 50-55%. В края на 2022 г. те обаче бележат срив от 20 процентни пункта и стигат едва до 34%.

Ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023г. са почти единодушно негативни. Едва 20% се надяват на позитивно развитие за Европа и света, разчитайки на скорошен край на войната в Украйна. 27 процента предвиждат да се запази сегашното положение и конфликтите да не се разраснат. Половината от респондентите се опасяват от негативен развой на нещата.

Социолозите отчитат нещо като „негативен парадокс“, който обобщават с думите:

„Лично аз и светът може и да се оправим, но България – едва ли“.

Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша. Само 18% се надяват на цялостно позитивно развитие. По този въпрос вижданията на почти всички социални групи съвпадат. 64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата „надежда“, 24% – „тревога“ 21% – „оптимизъм“, 7% – „страх“.

„Ако все още е валидно правилото, че могат да се самоорганизират и измъкнат от кризите онези общества, в които надеждата и солидарността доминират, оптимизъм ще има и за българското общество“, обобщават от „Алфа рисърч”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах