Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Командир от Ислямска държава повтори Марша на срама на Церсей

Вражеска група на джихадисти е унижила Абу Набил ал-Анбари преди да го екзекутира публично в Либия

Церсей Ланистър минава гола през Кралски чертог, за да „изкупи греховете си“. Приблизително същото е бил принуден да направи и ислямиски лидер в Либия преди да бъде екзекутиран. - Командир от Ислямска държава повтори Марша на срама на Церсей

Церсей Ланистър минава гола през Кралски чертог, за да „изкупи греховете си“. Приблизително същото е бил принуден да направи и ислямиски лидер в Либия преди да бъде екзекутиран.

Заловен в Либия командир от Ислямска държава е бил принуден от вражеска джихадистка групировка да извърви Марша на срама – като онзи на Церсей Ланистър в четвърти сезон на „Игра на тронове“. Демонстрацията е била в град Дерна преди терористът да бъде обесен, твърди американското издание „Дейли Бийст“, позовавайки се на два източника, гледали запис на случилото се.

Абу Набил ал-Анбари, изпратен в Либия да развива тамошната клетка на Ислямска държава, е бил заловен от друга ислямистка група при сражение за контрола на стратегическия град. Според информацията той е бил принуден да премине по улиците, докато гневна тълпа го обижда и замеря с нечистотии. След това е бил екзекутиран публично.

Церсей Ланистър, една от основните герои в телевизионния сериал „Игра на тронове“, бе заставена да направи същото в края на четвърти сезон – тогава тя премина гола по улиците на Кралски чертог, докато стотици местния крещят обиди в лицето ѝ и я обсипват с отпадъци. В крайна сметка Церсей достигна жива до крайната си цел и оцеля.

Абу Набил ал-Анбари – един от най-приближените хора на Абу Бакр ал-Багдади, който управлява Ислямска държава.

Абу Набил ал-Анбари – един от най-приближените хора на Абу Бакр ал-Багдади, който управлява Ислямска държава.

Единият от източниците на „Дейли Бийст“ сам е направил препратка към видеото, заявявайки пред изданието, че ал-Анбари е минал през Дерна досущ като Церсей Ланистър.

Публичността на екзекуцията, която се е случила в средата на месец юни, се предполага, че е замислена като предупреждение към последователите на неназованата джихадистка група да не си и помислят за присъединяване към Ислямска държава. Тя е огледало и на ужасяващите видеа, които терористите от Ирак и Леванта често публикуват онлайн.

Миналото лято лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади изпрати свои приближени в Либия в опит да преговарят за съюзи с местните групировки, напомня „Уолстрийт Джърнал“. Предполага се, че „посланиците“ на Ал-Багдади са били предвождани именно от Абу Набил ал-Анбари, бивш член на Ал-Кайда.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС