Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Лидерите от Г-7 като Бащите основатели от планината Ръшмор

Скулптурата, създадена от изхвърлена техника, има за цел да бъде „трън в очите“ на държавниците

От ляво надясно: Борис Джонсън, Йошихиде Суга, Еманюел Макрон, Марио Драги, Джъстин Трюдо, Ангела Меркел и Джо Байдън, изобразени с изхвърлени електроуреди. Снимка: Джо Ръш/Инстаграм - Лидерите от Г-7 като Бащите основатели от планината Ръшмор

От ляво надясно: Борис Джонсън, Йошихиде Суга, Еманюел Макрон, Марио Драги, Джъстин Трюдо, Ангела Меркел и Джо Байдън, изобразени с изхвърлени електроуреди. Снимка: Джо Ръш/Инстаграм

Докато най-влиятелните световни лидери се готвят да се съберат в Корнуол за годишната среща на Г-7, монументална скулптура с ликовете им се появи близо до мястото на форума. Създаден от стари и непотребни електроуреди, като компютърни монитори, мобилни телефони, монументът изобразява Борис Джонсън, Йошихиде Суга, Еманюел Макрон, Марио Драги, Джъстин Трюдо, Ангела Меркел и Джо Байдън.

Произведението е вдъхновено от портретите на Бащите основатели на САЩ в планината Ръшмор в Южна Дакота. Затова и заглавието на скулптурата е „Mount Recyclemore“ (игра на думи с Mount Rushmore), отбелязва „Арт Нюзпейпър“. Произведението цели да обърне внимание на негативното влияние, което причинява изхвърлянето на електронни устройства на околната среда. Създателят му, скулпторът Джо Ръш, иска да освети проблема с трудното рециклиране на тези отпадъци и да насърчи властите да потърсят решение за по-лесната им повторна употреба.

Лицата от скулптурата гледат към хотела, в който лидерите ще се срещнат между 11 и 13 юни, и произведението със сигурност ще бъде част от гледката им през прозорците, убеден е скулпторът.

„Скулптурата гледа към тях и се надявам, че ще бъде като трън в очите им, за да ги накара да осъзнаят, че всички те са заедно в този проблем с отпадъците – казва Ръш пред Би Би Си. – Ключовото послание е „говорете един с друг“ и нека разрешим тази бъркотия.“

През 2019 г. човечеството е произвело над 53 млн. тона електронни отпадъци, сочат данни на ООН, с 9 млн. тона повече в сравнение с 2014 г. Ако се следва логиката на статистиката от последните години, този резултат най-вероятно ще се удвои до 2050 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg