Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ликвидираха организацията „Мемориал”, създадена от акад. Сахаров

Върховният съд на Руската федерация затвори организацията, увековечаваща паметта на жертвите на политическите репресии

Андрей Сахаров. Снимка: Владимир Федоренко за РИА Новости/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Ликвидираха организацията „Мемориал”, създадена от акад. Сахаров

Андрей Сахаров. Снимка: Владимир Федоренко за РИА Новости/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Международната организация „Мемориал”, учредена от академик Андрей Сахаров, е окончателно ликвидирана с решение на Върховния съд на Руската федерация днес, съобщава ТАСС. Международното историко-просветителско общество, което беше обявено за „чуждестранен агент” имаше за основна цел да съдейства за развитието на гражданското общество, да не допусне връщане към тоталитаризма, да помогне за популяризацията на демократичните ценности и защитата на правата на личността, а най-вече да увековечи паметта на жертвите на политическите репресии и възстановяване на историческата правда.

Днешното решение на Върховния съд на РФ е да бъдат ликвидирани всички клонове на организацията. Мотивите не са обявени. Ръководството на „Мемориал” възнамерява да обжалва решението на съда. Според Ян Рачински, директор на „Мемориал”, това е несправедливо решение, „лош сигнал, че нашето общество и нашата държава се движат в лоша посока”.

Искът на Главната прокуратура на Русия е свързан с нарушаване на руския „Закон за чуждестранните агенти”. „Мемориал” е включен в списъка през 2016 г., тъй като организацията е международна и в нея  членуват десетки организации от Русия, Германия, Казахстан, Италия, Чехия, Белгия, Франция и Украйна. Опитите Международното историко-просветителско общество, създадено от Сахаров, да бъде унищожено, датират още от 2012 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах