Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Лили Иванова със специалната награда на София

Отличени бяха още Иван Теофилов, Теодора Димова, Стефан Мавродиев

Тони Николов, главен редактор на „Портал Култура“, връчи наградата за „критика и журналистика“ на Столична община на писателката Теодора Димова, за коментарите в „Портал Култура“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Лили Иванова със специалната награда на София

Тони Николов, главен редактор на „Портал Култура“, връчи наградата за „критика и журналистика“ на Столична община на писателката Теодора Димова, за коментарите в „Портал Култура“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Почетната гражданка на София Лили Иванова получи и специалната награда на града на церемония навръх 140-годишнината от обявяването на града за столица. Певицата не успя да получи лично приза на церемонията в Народния театър, където бяха връчени наградите на София в областта на културата, тъй като същата вечер Лили имаше концерт в Античния театър в Пловдив. Стана ясно обаче, че ще задържи статуетката си, но паричната награда ще даде като стипендия за обучението на един млад талант.

Наградата на журито отиде при Милко Лазаров, режисьор на „Ага“ – българския филм, който България предложи за „Оскар“. Той бе номиниран в категорията „Кино“, но там превес взе фестивалът за документално арт кино „Мастър ъф арт“. Найо Тицин, негов организатор, заяви в краткото си благодарствено слово, че се чувства неловко да приеме наградата в подобна конкуренция „от световна величина“.

Водещите на церемонията диригентът Максим Ешкенази и актьорите Юлиан Вергов и Ана Пападополу припомниха на публиката още две годишнини – освен, че през 2019-а се навършват 140 г. от обявяването на София за столица, отбелязваме още и 120 г. от рождението на големия композитор Панчо Владигеров, както и 90 г. от рождението на Йордан Радичков.

По повод годишнината на Владигеров, обявеният днес за почетен гражданин на София Веско Ешкенази поздрави публиката с произведение на композитора.

Цигуларят Веско Ешкенази изпълни „Песен“ от Панчо Владитеров под диригентството на Максим Ешкенази. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Владигеров донесе награда и на Софийска филхармония – заедно с „Кантус фирмус“ националният симфоничен оркестър бе отличен за откриващия концерт на фестивала „Европейски музикален фестивал“ с музика на композитора и солист Марио Хосен.

Наградата за музика бе поделена между Софийската филхармония и „Кантус Фирмус“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Теофилов стана лауреат за литература за книгата „Гласът на тишината“.

Честит празник на всеки един поотделно в залата. Благодаря за наградата и най-вече за проявеното внимание към труда ми – благодари поетът от сцената на Народния театър. –  Тази моя книга е съставена от вариации на тема минало, памет, съдба. С възрастта човек натрупва все повече минало, на което впрочем всички сме подвластни. А моето минало беше твърде странно, в което хората на изкуството бяха чувстващата жертва на политическия терор. Тези текстове в книгата са от това битие свързани с личности, събития, факти, провокирали ме да ги напиша. Неща, идващи отвътре. Това е книгата.

Иван Теофилов отличен за книгата „Гласът на тишината“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Скулпторът Павел Койчев бе отличен в категорията „Визуално-пластични изкуства“ за изложбата си „Градината на тревата“ в галерия „Райко Алексиев“.

Павел Койчев с наградата за култура на София за изложбата си „Градината на тревата“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В „Критика и журналистика“ отличието отиде при Теодора Димова за „публикации в областта на културата“ за ежеседмичните ѝ колонки в „Портал Култура“. Наградата ѝ връчи Тони Николов, член на журито и главен редактор на сайта. Тя сподели, че когато през 2012 г. Николов се свързал с нея и я поканил да стане колумнистка, очаквала, че ще издържи на интензивното темпо едва няколко месеца преди да се откаже. Седем години по-късно, тя получава признание за работата си.

Стефан Мавродиев бе призьор в категорията „Театър“. Наградата му бе връчена за представлението „Аз, Фойербах“ в Младежки театър „Николай Бинев“. Признанието го „свари неподготвен“, но 75-годишният артист все пак успя да се пошегува с публиката и пожела на всички „да сме като столицата – да растем, но да не стареем“.

Стефан Мавродиев, отличен от Столична община за театър. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В „Съвременни пърформативни и мултижанрови изкуства“ отличието отиде у Венелин Шурелов – за изложбата „SubHuman Theatrе“ в галерия „Кредо Бонум“.

Наистина работя за тази категория от доста години, да не служи чак толкова много за подигравки – каза Шурелов. –  Думите „пърформанс“ и „инсталация“ са като че ли някакъв проблем. Надявам се с това, което показвам, проблемът да не е чак толкова голям.

Венелин Шурелов с приза за „Съвременни пърформативни и мултижанрови изкуства“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Реконструкцията на сграда с музей към Боянската църква в детска градина – проект, започнал през 1985 г., донесе на автора си Пеньо Столаров отличието за „Архитектура“. За танц бе отличена трупата на Балет „Арабеск“ за премиерните спектакли The Bingo Project, „Нощите“, „Следобедът на един фавн“ и „Опера diva“.

В „Художествената фотография“ призната бе изложбата „Тодор Славчев – фотоархив“ и нейният съставител Яна Узунова. Във „Фолклорни сценични изкуства“ отличен бе Недялко Недялков за множеството му концерти, проекта „Балканска Носталгия” и CD албумите „GloBalKan Wonder Wheel“, „The Spirit of Bulgarian Traditions“ и други.

Кавалджията Недялко Недялков, отличен в категорията „Фолклорни сценични изкуства“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах