Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лили през 2020-а: без концерти, но с нов албум

Концертен албум с най-доброто от трите вечери в Зала 1 през 2019-а

Лили Иванова през декември 2019-а в Зала 1 на НДК. Снимка: Ина Янева - Лили през 2020-а: без концерти, но с нов албум

Лили Иванова през декември 2019-а в Зала 1 на НДК. Снимка: Ина Янева

След 58 години на сцена, 2020-а е първата година за Лили Иванова, в която тя няма да излезе на живо пред публика. Заради коронавирусната пандемия голямата българска певица отложи планираните концерти. Но предложи на своите фенове да съпреживеят концертите ѝ от декември 2019-а в Зала 1 на НДК, най-добрите изпълнения от които излизат в диск на 24 август. 

Лили Иванова има удивителна творческа биография. Дебютира на сцена през 1961 г. и от тогава не спира да пее, няма концертни паузи, всяка нейна година е пълна с десетки срещи с публиката. Според официалния ѝ сайт, до днес Лили има над 10 хил. концерта у нас и в чужбина. През 2018-а тя става първият български изпълнител, който пълни Зала 1 на НДК в три последователни дни. 2019-а повтаря този рекорд.

2020-а започва за нея с планове за концерти в протежението на цялата година – в 15 български града, три от които в София. Извънредното положение и ограниченията заради коронавируса налагат отлагането на турнето първо за есента на тази година и впоследствие за 2021-а, която Лили планира да завърши отново с три концерта в Зала 1.

Дискграфията на певицата също е впечатляваща: 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия и СССР. Сега към тях ще бъде добавен и новият ѝ албум – „Live НДК XII 2019“. Това е вторият ѝ концертен албум след „Любовта е по-силна от всичко“ (2001). Новият съдържа 18 песни, книжка с текстовете им и фотографии от трите концерта.

Авторите на музиката в албума са Ангел Дюлгеров („Бурната река“, „Дантелената примка“ и „Вкусът на греха“), Огнян Енев („Едната любов“, „Ако спра да обичам“ и „Този свят е жена“), Иван Пеев („Бялата птица“), Артур Надосян („Главна роля“), Веселин Веселинов – Еко („Мигът и любовта“, „Дали“ и „Този миг“), Тодор Филков („Искам те“ и „Невероятно“), Георги Златев – Черкин („Севдана“), Красимир Гюлмезов („Ти дойде“ и „За тебе бях“), Живко Петров („Обичай ме“) и Найден Андреев („Щурче“). Текстовете са Росен Кукошаров („Бурната река“, „Дантелената примка“ и „Вкусът на греха“), Мартин Карбовски („Едната любов“, „Ако спра да обичам“ и „Този свят е жена“), Асен Ошанов („Бялата птица“), Иван Тенев („Главна роля“ и „Мигът и любовта“), Стефан Вълдобрев („Дали“, „Севдана“ и „Този миг“), Маня Иванова („Искам те“), Явор Кирин („Ти дойде“ и „За тебе бях“), Волен Николаев („Невероятно“) и Дамян Дамянов („Щурче“).

Концертният албум и двойният диск „Севдана“ ще се продават ексклузивно в магазините на „Лидл“ от 24 август до 24 септември.

Двата най-нови албума на Лили Иванова

В „Севдана“ звучат 32 песни, сред които едноименната. Освен нова музика, той включва и обичани песни на Лили от миналото с нов аранжимент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС