Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лилия Маравиля обявена за театрал № 1 на София

Лилия Маравиля благодари на хората, които работят за културата на столицата ни, и то в момент, когато държавата е абдикирала от творците. Снимки: Румен Добрев - Лилия Маравиля обявена за театрал № 1 на София

Лилия Маравиля благодари на хората, които работят за културата на столицата ни, и то в момент, когато държавата е абдикирала от творците. Снимки: Румен Добрев

Художникът Любен Зидаров поручи специалната награда на Столична община за специален принос в областта на културата. Отличието му бе връчено на церемония в Народния театър навръх празника на София „Вяра, Надежда и Любов“. 

„Изпитвам четири вида смесени чувства, – обясни от сцената Зидаров, – на гордост и неудобство, защото наградата ме нарежда до предишните й носители, чието творчество изгражда националната ни култура. Чувство на смущение, тъй като наградата е и стимул за художника. Изпитвам и чувство на боязън – дали това, което ще правя занапред ще бъде еквивалентно или далечен спомен на това, което е било преди“.

Любен Зидаров бе отличен за цялостно творчество.

Любен Зидаров бе отличен за цялостно творчество.

Поетът Захари Иванов грабна наградата в категория „Литература“. „Това, че Столична община именно сега се обръща към най-нежното и ранимо изкуство литературно, – започна Иванов, – най-тъжното и най-оптимистичното сред литературните жанрове -поезията, показва, че столицата е била, е и ще бъде културен център на България. Призьорът разкри, че ще дари част от паричната равностойност на награда си на възрастни поети и писатели, а друга – за строителство на паметник в памет на поета Николай Кънчев.

Лилия Маравиля е новият носител на приза в област „Театър“ на Столична община. Отличието й връчи Камен Донев – миналогодишният носител на отличието. Маравиля сподели, че е особено щастлива, тъй като получава наградата от любимия си състудент Камен Донев, и я приема като знак за добре свършена работа. Лилия, която е от щата на общинския театър „София“, благодари на хората, които работят за културата на столицата ни в момент, когато държавата е абдикирала от творците: „Столичните общински театри имат комфорта да работят уверено и със самочувствие“.

На наградите публиката чу забележителен концерт на оркестър, дирижиран от Мартин Пантелеев.

На наградите публиката чу забележителен концерт на симфоничен оркестър, дирижиран от Мартин Пантелеев.

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов получи наградата в категория „Музика“. „Приемам я като голямо признание не само за мен и работата ми, но и за всички онези, с които работим заедно – целият колектив на операта, оркестърът, персоналът, – заяви Карталов. – Екипът, с който работя, превръща операта в религия.

"Екипът, с който работя, превръща операта в религия", заяви Пламен Карталов.

„Екипът, с който работя, превръща операта в религия“, заяви Пламен Карталов.

В категория „Изобразително изкуство“ отличието грабна тандемът Борис Мисирков и Георги Богданов.

Рашко Младенов изпълни комедиен етюд в образа на опърпан диригент.

Рашко Младенов изпълни комедиен етюд в образа на опърпан диригент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg