Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лиляна Русева, равноправна с мъжете в живописта

Галерия „Арте“ открива посмъртна изложба на художничката

Лиляна Русева, Голо тяло - Лиляна Русева, равноправна с мъжете в живописта

Лиляна Русева, Голо тяло

Лиричната живопис на Лиляна Русева ще покаже столичната галерия „Арте“ в четвъртък вечерта. Експозицията представи познати и непознати творби на художничката, която си отиде през 2009 г. Ретроспективата включва както много ранни творби, така и от последните години от живота на Русева.

“Жените-художнички играят особена равноправна роля в българското изкуство още от началото на 20 век. Но истински бум на женското участие в художествения живот на страната избухна през 60-те години. Именно тогава се появи в изложбите името на Лиляна Русева и бързо стана един от ярките представители на силното поколение, извело нашата живопис към обновление“, пише за експозицията проф. Иван Маразов.

„Лиляна бързо намери своята тематика и своя стил – продължава Маразов. – Тя е подчертано фигурален живописец, избира сюжетите и образите си главно от света на жената. В епохата, когато се открои явен стремеж към агресивност по отношение на възприятието на зрителя, Лиляна Русева търси своя остров на спокойствие и стабилност.

Стилът ѝ е странно съчетание на почти скулптурна пластичност и мелодична линия, на мълчалив диалог и душевна вглъбеност. Лиляна точно отговаря на максимата „стилът е човекът“: тя самата беше скромна, не търсеше публичност, не обичаше да се налага в обкръжението. Човек с изтънчена чувствителност, тя създаде творчество, в което лиричността на изживяването определя внушението на нейните тихи картини.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg