POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лимит за Микеланджело. Пускат по 25 човека пред скиците му

40 000 лв. струва транспортът на четирите миниатюрни рисунки

Тази скица е с изключително миниатюрни размери - 112х106 мм. Снимки и репродукции: Румен Добрев - Лимит за Микеланджело. Пускат по 25 човека пред скиците му

Тази скица е с изключително миниатюрни размери - 112х106 мм. Снимки и репродукции: Румен Добрев

Изпращаме Роден, посрещаме Микеланджело. В четвъртък вечерта се открива нова експозиция на световен майстор в Националната художествена галерия, с която ще бъдат отбелязани 450 години от смъртта му. В един от салоните на музея ще бъдат експонирани четири редки скици на ренесансовия гений. Рисунките на Микеланджело са част от съкровищата на Каза Буонароти във Флоренция. Изложбата ще продължи до 15 декември.

Зад първата поява на произведения на Микеланджело в България стоят около една година преговори и бюрокрация, твърдят организаторите. Най-голямата от представените е скица на врата – 399х269 мм, изпълнена с червен молив и кафяви акварели, нахвърляна върху хартия от гения през 1561 г. Най-малка пък е една от т.нар. Скица на фигури в движение – 105х110 мм, датираща от около 1630 г.

Бисера Йосифова (отляво надясно), Джузепина , Анна  и преводачката им от италиански език представиха изложбата пред медиите.

Бисера Йосифова (отляво надясно), Джузепина Раджониери, Анна Амендоладжине и преводачката им от италиански език представиха изложбата пред медиите.

Директорът на Италианския културен институт в София Анна Амендоладжине обясни, че са могли да доведат Давид или Пиета на твореца, но идеята им била не да представят нещо голямо, а „нещо оригинално негово“. Амендоладжине разкри, че застраховката на творбите струва милиони евро. Италианският институт у нас е платил 40 000 лв. за транспортирането на четирите рисунки от Флоренция до София. Наемът, преведен на Каза Буонароти за скиците, е 18 000 лв. Всички тези разходи обаче били направени с радост, твърди Анна Амендоладжине и изброи фирмите на мнозина спонсори, помогнали за реализирането на изложбата.

Шефката на Националната галерия Бисера Йосифова съобщи, че за тази изложба българската държава е дала не повече от 10 000 лв. Пет хиляди от тях е струвало осветлението, последен писък на техниката, закупено специално за изложбата. Йосифова посочи как лампите кадрират снопа светлина според формата на произведението. Директорката се похвали още, че парите, дадени от тях за тази изложба, са част от печалбата на галерията от експозицията на Огюст Роден, която приключи на 15 септември. Произведенията на френския скулптор са били видени от близо 40 000 ценители.

Двете най-малки скици на Микеланджело в експозицията.

Двете най-малки скици на Микеланджело в експозицията.

НХГ са наложили строг пропускателен режим в салона, където са наредени скиците на Микеланджело. Да им се наслаждават ще могат максимум по 25 човека, съобщи Бисера Йосифова. Рисунките ще имат денонощна жива охрана в самата зала, отделно от постоянните пазачи на Националната галерия.

Етюд "Възкръсналият Христос", 1532-1533 г., черен молив, 381х252 мм.

Етюд „Възкръсналият Христос“, 1532-1533 г., черен молив, 381х252 мм.

В Каса Буонароти във Флоренция притежават огромно количество от творбите на Микеланджело, но имат едва около 200 негови скици, призна директорът на музея Джузепина Раджониери, която пристигна в София за откриването на изложбата. От Леонардо да Винчи например са останали хиляди ескизи. Известно е обаче, че Микеланджело е изгорил повечето свои скици по времето, когато е работил в Рим. Според г-жа Раджониери творецът го е направил, защото за него скиците никога не са представлявали нещо повече от проекти. Тя обясни, че им се налага да искат наем, когато творби от Каза Буонароти пътуват по света, защото италианската държава им дава твърде малко пари за издръжка. Затова били принудени били да приемат и издръжката на частни спомоществователи.

В съседен салон Борис Данаилов - съветникът на министъра на културата, подготвяше опаковането на творбите на Огюст Роден.

В съседен салон Борис Данаилов – съветникът на министъра на културата, подготвяше опаковането на творбите на Огюст Роден.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg