Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Линч за вдъхновението (видео)

Американският режисьор не смята, че страданието е извор на истинското изкуство

„Всяка форма на страдание пречи на творческата свобода“, убеден е Дейвид Линч. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Линч за вдъхновението (видео)

„Всяка форма на страдание пречи на творческата свобода“, убеден е Дейвид Линч. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Идеите не „идват“, те се „улавят“. Все едно са риби в голямо, дълбоко море. Не се знае точно кога и къде ще дойде идеята, но трябва да бъдем готови да ги сграбчим, когато се появят. Така твърди Дейвид Линч. 

Американският режисьор, който често засяга тази тема в интервютата си, разговаря свободно за това пред списание „Атлантик“ – обяснява теорията си за вдъхновението и за функционирането на творческия процес.

Между много други внушения, събрани в кратък и вълнуващ анимационен филм, който придружава разпознаваемия глас на Линч, е вместено и развенчаването на едно много разпространено убеждение: че страданието е извор на всяко истинско изкуство. В действителност, казва режисьорът, „всяка форма на страдание пречи на творческата свобода“. Той обяснява, че е важно точно обратното – да изпитваш истинско удоволствие по време на творческата работа.

„Представете си, че всеки път, когато Ван Гог е пожелавал да рисува, е получавал пристъп на диария“, шегува се Линч.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В края на краищата, милиарди идеи витаят постоянно из въздуха, готови да бъдат уловени и използвани. Важното е да си държим очите отворени и умът ни да е готов. Веднъж започне ли творческият момент, да му се оставим да ни обземе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах