Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Липсваща запетая върху монета възмути британски интелектуалци

Писателят Филип Пулман начело на кампания срещу монета, отбелязваща Брекзит

Да има или да няма запетая след думата „благоденствие“? Това е въпросът, който мнозина британци си задават напоследък. Снимка: Министерство на финансите - Липсваща запетая върху монета възмути британски интелектуалци

Да има или да няма запетая след думата „благоденствие“? Това е въпросът, който мнозина британци си задават напоследък. Снимка: Министерство на финансите

Напоследък Великобритания страда от разделения по много въпроси – трябва ли Обединеното кралство да напусне ЕС, редно ли беше кралицата да позволява на Хари и Меган да се откажат от задълженията си към Короната… До тях тази седмица се нареди и един необичаен дебат – липсваща запетая върху монетата от 50 пенса, отбелязваща Брекзит.

Три милиона бройки от стотинката, носеща слогана „Мир, благоденствие и приятелство с всички нации“, ще влязат в обращение на 31 януари, за да отбележат началото на новата глава в британската история, съобщава „Гардиън“. Някои интелектуалци, начело с писателя Филип Пулман, обаче настояха монетата да бъде изтеглена не само защото не одобряват Брекзит, а защото е със сгрешена пунктуация – след думата „благоденствие“ трябва да има запетая.

На Брекзит-монетата от 50 пенса липсва Оксфордската запетая, затова трябва да бъде бойкотирана от всички грамотни хора“, обърна се авторът на „Тъмните му материи“ към последователите си в Туитър.

Към мнението му се присъедини и Стиг Абел, редактор на литературната притурка в „Таймс“:

Макар и това да е не е единственото ми възражение към монетата в чест на Брекзит, липсата на запетая след „благоденствие“ ме убива“.

Надписът на гърба на монетата е вдъхновен от речта на американския президент Томас Джеферсън при встъпването му в длъжност през 1801 г. Тогава той излага пред американците основните принципи на правителството, сред които са „мир, търговия и приятелство с всички нации“.

Критика към надпис на монета не е прецедент за Английската банка – в миналото институцията е отнасяла подигравки за решението си да помести върху стотинка цитат на Джейн Остин за радостта от четенето, защото думите, които са използвани, са изречени от персонаж, който въобще не се интересува от книги. Ирландската централна банка пък цитира погрешно Джеймс Джойс на монета, която трябва да почете писателя.

Оксфордската запетая, наричана още серийна, се използва при изреждане и се поставя преди съюза „и“. Това правило има както заклети врагове, така и крайни привърженици. Когато през 2011 г. бе разпространена новината (погрешно интерпретирана, както ще се окаже по-късно), че Оксфордският университет премахва това правило, широка популярност придоби коментарът на един потребител на Туитър:

Хора, вие луди ли сте? Оксфордската запетая е това, което ни отличава от животните!“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg