Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Литър светлина в нощта (видео)

Проста и евтина технология доставя енергия на бедните във Филипините

В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Снимка: Стопкадър - Литър светлина в нощта (видео)

В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Снимка: Стопкадър

В бедняшките квартали на Манила един новаторски проект разпръсква мрака на мизерията. Пластмасови бутилки никнат по прокривите и разнасят светлина в тъмните стаи отдолу, съобщава „Ройтерс“.

Технологията е максимално опростена и много евтина. Употребявани пластмасови бутилки се пълнят с вода и белина. След това всяка бутилка се фиксира към специално пробит в покрива отвор така, че да отразява светлината през деня.

Зад осветителния проект стои еко-предприемачът Илак Диас:

Светлината стига до бутилката, която е един вид прозорец в покрива, и след това отива във водата. За разлика от дупката, през която светлината щеше да се движи по права линия, във водата тя се пречупва, от вертикална стана хоризонтална и получаваме 360 градуса – от 55- до 60-ватова ясна светлина, почти 10 месеца в годината.

Целта на проекта, известен като „A liter of light“ (Литър светлина), е да осигури устойчива енергия за бедните общности – идея, първоначално разработена от студенти в Масачузетския технологичен институт. Бутилките са в състояние да излъчват ясна светлина около 5 години, като белината предотвратява появата на микроорканизми във водата.

Втората стъпка е изграждането на соларни лампи за през нощта. Соларни микро панели се прикрепват към пластнмасовите бутилки. Всички използвани части са лесно достъпни на местно ниво.

Проектът стартира във Филипините през 2012 г. В момента „Литър светлина“ обхваща 15 държави и осигурява светлина в повече от 850 хиляди домакинства. Идеята е до началото 2018 г. да станат 1 милион.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg