Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Литературата, която се бори за Оскар

„Сляпата Вайша“ сред 18-те филма с книжен произход, които може да спечелят престижната статуетка

„Сляпата Вайша“ е един от филмите с книжен източник, които се борят за Оскар тази година. - Литературата, която се бори за Оскар

„Сляпата Вайша“ е един от филмите с книжен източник, които се борят за Оскар тази година.

Киното често търси вдъхновение от литературата. Това важи и за Теодор Ушев, който със своя 8-минутен „Сляпата Вайша“ може да стане първият българин с Оскар. Неговата история е по едноименния разказ на писателя Георги Господинов. Общо 18 всъщност са продукциите с номинации за статуетката, които имат книжни корени.

Събрани от Рейчъл Менуил в блога „Буук ловър“, в списъка попадат документални книги на Мичел Зуков (у нас познат с „Шангри-ла“) и Марго Лий Шетърли, мемоарите на журналиста Рон Съскинд от 2014 г., пиеса на Огъст Уилсън (по която Дензъл Уошингтън адаптира своя „Прегради“), както и разказа на Тед Чиянг от 1998-а, по който е сниман „Първи контакт“.

Предлагаме ви онези от предложенията на Менуил, които имат и български издания. За трите седмици преди церемонията на Оскарите можем да се опитаме да ги (пре)прочетем.

Човек на име Уве

Номинации: Най-добър чуждоезичен филм

Адаптирано от: „Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман (2014)

История: Уве е скъперник. Той изглежда мрази всеки и всичко в малката си шведска общност. Има твърди директори, строга рутина и е лесно избухлив. Но зад сърдитата му фасада стои сърцераздирателна история и мил човек – стига само той да позволи някой да го види. Плаках през цялата втора половина на книгата и на 75% от филма. И двете са изключителни.

Сляпата Вайша

Номинации: Най-добър късометражен анимационен филм

Адаптирано от: Едноименен разказ на Георги Господинов от сборника „И други истории“

История: Филмът разказва за момиче, което вижда миналото с лявото си око и бъдещето с дясното – и е неспособно да живее в настоящето.

Тя

Номинации: Най-добра актриса (Изабел Юпер)

Адаптирано от: „Ох…“ от Филип Джиан (2012, в България – 2016)

История: Жена е брутално изнасилена в апартамента си от маскиран нападател и своевременно почиства бъркотията и се връща обратно към живота си. Няма да излъжа, като кажа, че филмът е изключително труден за гледане и то по причини отвъд атаката. Но Изабел Юпер прави смразяващото изпълнение на живота си.

Фантастични животни и къде да ги намерим

Номинации: Дизайн на продукцията, костюми

Адаптирано от: … Не е ли очевидно? В случай че сте живели в пещера, това е част от Потър-вселената, а филмът е базиран на едноименната книга „Фантастични животни и къде да ги намерим“ на Нейно величество Джоан Роулинг.

История: Ситуиран в Ню Йорк през 20-те години на миналия век, в магическия свят на Хари Потър, британския магьосник Нют Скамандър пристига в Америка с намерението да се отправи към Аризона, за да пусне едно от създанията в магическата си менажерия. Но пътуването му е прекъснато от нещо мистериозно, оставящо диря на унищожение по улиците и заплашващо да изложи магическата общност пред мъгълите. Дори и да не сте почитател на Хари Потър, костюмите и дизайнът са невероятни, а историята стои добре дори и самостоятелно.

Книга за джунглата

Номинации: Визуални ефекти

Адаптирано от: Сборникът „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг

История: Правена и преправяна, тази игрална адаптация на Киплинговите истории за Маугли, момчето-вълче, отгледано в джунглите в Индия, е точно толкова удовлетворяваща и ужасяваща, колкото оригиналната анимация на „Дисни“. Като започва с някои от любимите песни от филма от 1967-а (сигурно дори ще поискате да запеете заедно с Bear Necessities), визуалният аспект на историята като игрален филм си струва самостоятелната похвала.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах