СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Литературните понеделници на „Перото“ под нова форма онлайн

Ще бъде излъчвано най-доброто, случвало се през годините

Литературен клуб „Перото“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Литературните понеделници на „Перото“ под нова форма онлайн

Литературен клуб „Перото“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Понеделниците в „Перото“ ще останат литературни, дори когато културата е под карантина. Първият ден от седмицата в кафе-книжарницата бе посветен на срещите с обичани и популярни български писатели и поети. Заради извънредната обстановка планираните събития се отменят, но срещите ще продължат онлайн под нова форма – в „Литературни понеделници 2.0“ ще бъдат излъчени безплатно представяния на книги и други срещи със знакови имена от съвременната литературна сцена, гостували в „Перото“ през годините. Мястото за среща е страницата на „Перото“ във Фейсбук.

За петте години от своето съществуване кафе-книжарницата в НДК е била сцена на близо 800 литературни събития и срещи с български и световни писатели и поети. Над 100 от тях са записани от „ArtLive.bg“, партньори на „Литературни понеделници 2.0“.

Първото излъчване предстои на 30 ноември от 18 ч., когато читателите ще може да си припомнят гостуването на Иван Теофилов, когато представи книгата си „Цветният човек“. Вечерта на 7 декември е запазена за Тео Чепилов, на 14 декември понеделникът е за Иржи Менцел. Следват излъчвания на срещи със Силви Вартан (21.12), Владимир Полеганов (28.12), Мариана Мелнишка (04.01.2021), представяне на „Бащите не си отиват“ (11.01.2021) и Цочо Бояджиев (18.01.2021).

„В тези странни времена нека отново преживеем магията на тези моменти, защото литературата е важен и ценен спътник в несгодите и предизвикателствата. Била е и винаги ще бъде“, споделят от екипа на „Перото“.

Литературните понеделници на живо ще се завърнат в първия възможен момент, в който ситуацията го позволява, обещават от кафе-книжарницата. Но от датите на планираните излъчвания, които продължават до средата на януари 2021 г. става ясно, че литературният клуб се готви за по-дълга карантина от наложена от здравното министерство – новите мерки ще важат до 21 декември 2020-а.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90