VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Литовец дирижира руснак в Софийската филхармония

Народният артист Николай Лугански е един от малцината руски творци, все още канени в Европа

Николай Лугански. Снимка: Личен архив/Софийска филхармония - Литовец дирижира руснак в Софийската филхармония

Николай Лугански. Снимка: Личен архив/Софийска филхармония

Литовецът Юлиан Рахлин ще излезе на диригентския пулт в Зала „България“ на 20 октомври, когато световноизвестният руски пианист Николай Лугански ще представи Втория концерт на Рахманинов заедно със Софийската филхармония. В програмата е включена и Симфония №1 от Брамс.

Лугански е един от малцината руски творци, които все още получават покани за концерти в Европа. Преди пандемията от 2020 г. той е изнасял по 100 концерта годишно. През този сезон той свири в Тенерифе, Анкона, Падуа, Екс, Париж и Рим. Това лято Лугански имаше серия от концерти в Южна Америка с Orchester Philharmonique Royal de Liège.

Николай Лугански е народен артист на Руската федерация, един от най-добрите изпълнители на руския и късния романтичен репертоар, известен със своите интерпретации на Рахманинов, Прокофиев, Шопен и Дебюси. През 2019 г. Лугански става носител на държавна награда на Русия за изключителни достижения в културата. На официалната церемония в Кремъл дъщеря му Анна се появява с опозиционен лозунг на тишърта, въпреки че баща ѝ е толериран от властта и често свири в Мариинския театър, ръководен от Валери Гергиев. Лугански е и запален шахматист, член на Управителния съвет на руската Шахматна федерация.

Рахлин е роден през 1974 г. в Литва, но живее в Австрия и е австрийски гражданин. Като цигулар е свирил с най-големите световни оркестри под диригентската палка на Лорин Маазел, Рикардо Мути, Владимир Ашкенази, Волфганг Савалиш, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Джеймс Ливайн, Невил Маринър, Зубин Мета, Йехуди Менухин, Роджър Норингтън, Кшищоф Пендерецки, Андре Превен, Мсистлав Ростропович и Еса-Пекка Салонен. Сред постоянните му партньори на сцената са Марта Аргерих, Наталия Гутман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Нобуко Имаи, Максим Венгеров и др.

След дебюта си на диригентския пулт през 1998-а, той работи с Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, филхармонията на Копенхаген, Английския камерен оркестър, Израелската филхармония, симфоничния оркестър на Люцерн и Камерния оркестър на Цюрих. Главен главен гост-диригент е на „Royal Northern Sinfonia“, Филхармоничния оркестър на Турку и Симфоничния оркестър на Кристиансан. Изявява се с оркестър „Камерата“ – Залцбург, Немската камерна филхармония.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90