Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Литовският режисьор Римас Туминас напусна театър „Вахтангов” в Москва

По-рано министърът на културата на Литва поиска Туминас да бъде уволнен от вилнюския театър, на който беше художествен ръководител

Римас Туминас получава Орден на приятелството през 2010 г. от тогавашния руския президент Дмитрий Медведев. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Литовският режисьор Римас Туминас напусна театър „Вахтангов” в Москва

Римас Туминас получава Орден на приятелството през 2010 г. от тогавашния руския президент Дмитрий Медведев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Литовският режисьор Римас Туминас напусна Държавния академичен театър „Вахтангов” в Москва, съобщи самият той пред литовското радио LRT. Туминас, който изпълняваше длъжността художествен ръководител в един от големите московски театри, е подал оставка още на 9 февруари, твърди той в заявлението си, като допълни, че е готов да представи документи.

По-рано през деня министърът на културата на Литва Симонас Кайрис поиска от директора на Малък драматичен театър във Вилнюс да уволни Туминас, който съвместяваше две длъжности – в Москва и в Литва. Министър Кайрис каза също пред радио LRT:

„Директорът на Малък драматичен театър е уведомен, че очаквам ясно и еднозначно уволнение на художествения ръководител Римас Туминас, иначе самият директор трябва да постави на бюрото ми оставката си. Извинете ме, но уважаемият режисьор за мен не се различава от пиян руски войник, стъпващ на чужда земя.”

„Аз също си тръгвам”, съобщи с пост във фейсбук литовският режисьор Миндаугас Карбаускис, художествен ръководител на Московския академичен театър „Владимир Маяковски”.
Карбаускис е на този пост от 2011 г. и под негова режисура са играни спектаклите „Господин Пунтила и неговия слуга Мати”, „Руски роман”, „Таланти и поклонници” и др.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах