Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лицата на Данте 700 г. след смъртта му

Комикс, стрийт арт и 3D анимация в изложба на открито в София, посветена на „най-славния поет“

Експозицията „Данте плюс 700 - софийско издание“ може да се разгледа дори по време на противоепидемичните ограничения. Снимка: Италиански културен институт - Лицата на Данте 700 г. след смъртта му

Експозицията „Данте плюс 700 - софийско издание“ може да се разгледа дори по време на противоепидемичните ограничения. Снимка: Италиански културен институт

Различни интерпретации на образа на Данте Алигиери представя изложба на открито, подредена на оградата на италианското посолство в София по повод 700 години от смъртта на великия флорентински поет. Експозицията, която ще може да се види от 25 март до 25 юни, представя потрети на Данте, създадени от 32-ма автори в стилистиката на илюстрацията, комикса, стрийт арта, геометричното чертане и дори 3D анимацията.

Отпечатани на големи пана, портретите може да се разгледат дори докато траят противоепидемичните ограничения в културата – подредени са на оградата на посолството, до входа на Италианския културен институт, в пешеходната част на ул. „Париж“.

Експозицията е озаглавена „Данте плюс 700 – софийско издание“, заимствана от проекта „Данте Плюс 700“ на Марко Миколи в Равена – града, в който се намират тленните останки на поета. Творбите са анимирани от миланското студио „Alkanoids“ и могат да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони „ARIA the AR Platform”.

Изложбата е наредена на столичната ул. „Париж“. Снимка: Италиански културен институт

Изложбата поставя началото на поредица от събития в памет на Данте Алигиери. В Италия в началото на 2021-а  галерия „Уфици“ във Флоренция показа онлайн изложба с рядко излагани илюстрации към трите части на поемата „Божествена комедия“, която все още може да се разгледа виртуално. Междувременно негов наследник се нае със задачата да очисти репутацията му векове по-късно. През 1302 г. Данте е обвинен в корупция и получава смъртна присъда, но астрофизикът Сперело ди Середжо Алигиери и професорът по право Алесандро Траверси са се заели да докажат, че тя се нуждае от преоценка с аргумента, че е издадена от политическа сила, използвала съдебната системата, за да се разправи с опозицията.

Вижте още: ПОТОМЪК НА ДАНТЕ ИСКА ДА ОЧИСТИ ИМЕТО МУ 700 Г. СЛЕД СМЪРТНАТА МУ ПРИСЪДА

Роден във Флоренция през 1265 г., Данте е прогонен от родния си град през 1301 г. като престъпник заради политическите си възгледи. До смъртта си през 1321 г. той така и не се завръща от страх от смъртна присъда. Умира в Равена. Въпреки молби от страна на флорентинското правителство години по-късно, гробът на „най-славния поет“ все още се намира в Равена, а гробницата му във Флоренция остава празна.

„УФИЦИ“ ПОКАЗВА РЕДКИ ИЛЮСТРАЦИИ НА „БОЖЕСТВЕНА КОМЕДИЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg