Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лицата на Женския пазар нощем (снимки)

Нова инсталация на Венелин Шурелов за Деня на ромите

Уличната лампа „осветява“ ромското малцинство в България. Снимка: Михаил Новаков  - Лицата на Женския пазар нощем (снимки)

Уличната лампа „осветява“ ромското малцинство в България. Снимка: Михаил Новаков

Улична лампа край Женския пазар в София светна с ликовете на деца, жени и мъже от ромската общност в България. Инициативата „Лично осветление“, открита неофициално на 8 април – Международен ден на ромите, е на „Fine Acts“, креативно студио за социална промяна. Автор на видеоинсталацията, която повдига темата за видимостта на хората от снимките, е Венелин Шурелов. Той използва уличното осветление, за да „осветли“ лицата на една общност, която често остава невидима за минувачите, но и не само.

Това е втора градска арт акция в София за „Fine Acts“ от кампанията „Love Speech“ (Реч на любовта), насочила творческите си усилия срещу речта на омразата у нас. Инсталацията може да се види всеки ден след стъмване до края на април, точното място е до Галерия “Сердика” на Женския пазар. „Лично осветление“ е и втора инсталация на открито за Шурелов към момента – неговият „Един човек“ все още може да се види на мястото на бившия мавзолей.

Снимка: Михаил Новаков

Първият проект по „Love Speech“ бе графит на популярния артист Николай Петров – GLOW на ул. „Бачо Киро“. Произведението бе създадено в края на март като символ на многообразието в обществото ни.

Проектът „Креативни кампании – иновациите в подкрепа на човешките права”, по който се осъществяват градските инициативи на организацията, се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е да засили публичната подкрепа за правата на човека в България, както и да увеличи капацитета на гражданския сектор за водене на кампании.

Венелин Шурелов и екип по време на инсталирането на „Лично осветление“. Снимка: Михаил Новаков

Портретите ще останат край Женския пазар до 30 април. Снимка: Михаил Новаков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90