СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лицето на домашното насилие крещи в градинката „Кристал“

Изложба с художествени фотографии представя физическите и психически белези на насилието над жени

Социалната среда е ключова за преодоляването на проблема с домашното насилие над жени, казват организаторите. - Лицето на домашното насилие крещи в градинката „Кристал“

Социалната среда е ключова за преодоляването на проблема с домашното насилие над жени, казват организаторите.

Лицето на домашното насилие над жени, от което често извръщаме очи, е повод за фотоизложба на едно от най-популярните места в столицата – в Галерията на открито в градинката „Кристал“. „Не си сама“ представя художествени фотографии с физическите и психически белези на насилието върху жертвите, в случая въплътени от актрисите Йоана Буковска-Давидова, Десислава Бакърджиева, Биляна Георгиева, Дария Симеонова и Силвия Петкова. 

„Не си сама“ е част от едноименна кампания за привличане на вниманието върху темата за домашното насилие над жени и се осъществява по повод 25 ноември, обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Кампанията включва серия от инициативи, чрез които има за цел да запознава потенциални и реални жертви, обществото и институциите за домашното насилие, как то да бъде идентифицирано навреме, как да се работи съвместно и ефективно и с това да се предотвратят бъдещи трагични последствия.

„Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие – коментира зам.-кметът на София по културата Мирослав Боршош. – Ужасяващ проблем, пред който общество и институции не трябва да стоим безучастни. Тази художествена акция има за цел да привлече вниманието върху темата.“

Мирослав Боршош с актрисата Силвия Петкова (вдясно), една от участничките в изложбата

Домашното насилие над жени се задълбочава както в България, така и по света, отбелязват инициаторите на кампанията „Не си сама“. За съжаление, този проблем често остава нечут, неразбран и затворен в рамките на семейството. Екипът на кампанията работи безвъзмездно, за да накара жертвите да потърсят помощ и закрила, но и да приобщи обществото към този многопластов проблем, защото социалната среда играе ключова роля в разпознаването на жертвите на домашно насилие и овладяването на този проблем, смятат те. Идентифицирането на проблема пред самите жертви също е от огромно значение, тъй като много от тях не се разпознават като такива или не осъзнават колко тежки и трайни са последствията за тях и за т. нар. „косвени жертви“, които стават неволни наблюдатели и най-често са деца.

Обикновено жертвите на домашно насилие са държани затворени в дома си, тормозени, бити, обиждани, унижавани и манипулирани с години от партньори, съпрузи или бащи. Жени на възраст между 15 и 45 години са изложени на много по-висок риск да се превърнат в такива жертви, отколкото да се разболеят от рак, да преживеят пътен инцидент, да се заразят от малария или да попаднат под военна заплаха, сочи статистика на ООН.

Изложбата може да бъде разгледана до 27 ноември.

Само през 2021 г. в България са регистрирани официално 2 816 жени, които са потърсили помощ, но това вероятно е далеч от реалната цифра – статистиката показва, че едва 5 % от жертвите търсят помощ. Част от подадените жалби завършват с убийство на жертвата, само защото насилникът не е бил идентифициран и наказан навреме. Само за първите пет месеца на 2022 г. жертвите на домашно насилие са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г., става ясно от данните на МВР.

Изложбата „Не си сама“ ще остане в градинката „Кристал“ до 27 ноември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg