Литва прие ново име за Грузия

Вече официално литовците ще наричат кавказката държава Сакартвело

6 януари, Коледа в православна Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Литва прие ново име за Грузия

6 януари, Коледа в православна Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Литва вече ще наричат Грузия Сакартвело (Sakartvelas), както наричат държавата си самите грузинци, съобщава „Спутник Литва”, цитирайки пресслужбата на Държавната комисия по литовски език. Грузинците вече ще бъдат „сакартвелци”.

Решението е взето още през 2018 г., но влиза в сила едва сега, за да има време да се смени наименованието във всички официални документи.

В повечето страни по света кавказката държава е известна с друго име – Грузия или Georgia. Съвпадението между имената на държавата и на един от американските щати доведе до комичната ситуация на протеста пред Капитолия, в който участваха привърженици на Тръмп, да бъде развявано грузинското знаме, вместо знамето на щата Джорджия.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах