Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Литва прие ново име за Грузия

Вече официално литовците ще наричат кавказката държава Сакартвело

6 януари, Коледа в православна Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Литва прие ново име за Грузия

6 януари, Коледа в православна Грузия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Литва вече ще наричат Грузия Сакартвело (Sakartvelas), както наричат държавата си самите грузинци, съобщава „Спутник Литва”, цитирайки пресслужбата на Държавната комисия по литовски език. Грузинците вече ще бъдат „сакартвелци”.

Решението е взето още през 2018 г., но влиза в сила едва сега, за да има време да се смени наименованието във всички официални документи.

В повечето страни по света кавказката държава е известна с друго име – Грузия или Georgia. Съвпадението между имената на държавата и на един от американските щати доведе до комичната ситуация на протеста пред Капитолия, в който участваха привърженици на Тръмп, да бъде развявано грузинското знаме, вместо знамето на щата Джорджия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg