Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лив Тайлър: На 38 години съм втора ръка в Холивуд

Вече играя само нечия съпруга или гадже, казва актрисата

Трийсет и осем е странно число, казва Лив Тайлър за възрастта си. - Лив Тайлър: На 38 години съм втора ръка в Холивуд

Трийсет и осем е странно число, казва Лив Тайлър за възрастта си.

Лив Тайлър вярва, че е станала „гражданин втора ръка“ в Холивуд на 38-годишна възраст заради сексизма във филмовата индустрия. В интервю за списание Мор, цитирано от Гардиън, актрисата от „Властелинът на пръстените“ обяснява, че водещите роли в киното, които не изискват да изиграеш нечия съпруга или гадже, са твърде малко и се случват рядко, въпреки че тя самата дори все още не е прехвърлила 40-те.

„Трийсет и осем е странно число – казва Тайлър. – Не е забавно да видиш, че нещата започват да се променят. Когато си тийнейджър или в двайсетте си години, има изобилие от нежни роли, които се вълнуваш да изиграеш. Но на моята възраст ти обикновено си нечия съпруга или гадже – един вид гражданин втора ръка. Има по-интересни роли за жени, които са доста по-стари.“

С изказването си Тайлър се нарежда до Ан Хатауей, Мерил Стрийп, Ема Томпсън, Хелън Мирън, Сандра Бълок, Салма Хайек и Маги Джиленхол, които са холивудските звезди, вече критикували публично киноиндустрията заради неуспешните ѝ опити да се пребори със сексизма и възрастовата дискриминация.

Наскоро 32-годишната Хатауей заяви, че актриси на по 20 и няколко години надделяват над нея в получаването на роли, въпреки че призна, че тя самата се е възползвала от това в младостта си.

„Не мога да се оплаквам, защото и аз извличах облаги от това. Когато бях в началото на 20-те си, можеше да има роли, писани за жени на 50 години, които аз да получавам – каза тя пред Гламър. – Сега едва надхвърлих 30 и си казвам – „Хей, защо тази 24-годишна взе ролята?“ Но някога и аз бях на толкова. Не мога да се ядосвам за това, просто така стоят нещата.“

Лив Тайлър, чиито изяви на голям екран в последните пет години са доста редки, признава още в интервюто, че филмите ѝ липсват, тъй като телевизията е силно непредсказуема:

„С киното ти имаш сценария и знаеш началото, средата и края. При телевизията пишат на парчета. Нямам идея какво ще се случи с героя ми… и това ме влудява. Част от мен го обича, но друга част мрази това, че нямам контрол“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg