Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лия Петрова с първа награда на конкурса „Карл Нилсен“

Българката спечели престижното отличие заедно с цигуларка от Южна Корея

Лия Петрова е била солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други ансамбли. Вече има и първа награда от конкурса за млади цигулари „Карл Нилсен“. - Лия Петрова с първа награда на конкурса „Карл Нилсен“

Лия Петрова е била солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други ансамбли. Вече има и първа награда от конкурса за млади цигулари „Карл Нилсен“.

Цигуларката Лия Петрова получи първата награда на един от най-престижните конкурси за млади изпълнители на класическа музика – „Карл Нилсен“. Българката дели отличието с южнокорейката Джи Юн Ли – на церемонията по награждаването стана ясно, че журито не е успяло да определи коя от двете дами да бъде победител и единодушно им е присъдило първото място съвместно, съобщи БНР. На третото място остана американецът Люк Хсю.

Двете победителки ще получат по 11 хиляди евро, запис на албум и поне пет солистични изпълнения с водещи европейски оркестри.

Тримата финалисти свириха в две поредни вечери пред журито. В четвъртък те изпълниха романтичен концерт по избор, а в петък – Концерт за цигулка и оркестър опус 33 от Карл Нилсен. Партньор на младите цигулари беше Симфоничният оркестър на Одензе.

Конкурсът „Карл Нилсен“ е учреден през 1980 г., като оригиналната надпревара за цигулки се провежда през 4 години. В края на 90-те са добавени и конкурси за флейтисти и кларинетисти – през година. През 2012-а състезанието за млад цигулар спечели рускинята Олга Волкова.

Лия Петрова е била солист на Брюкселската и Люксембургската филхармонии, на Камерния оркестър на Лозана, Националния оркестър на Монпелие, филхармониите на Осака и Монте Карло и много други ансамбли. Свирила е с Марта Аргерих, Рено Капюсон, Юрий Башмет и Миша Майски, както и под диригентството на Филип Херевеге.

От 2010 г. тя влезе в цигулковата секция на Музикалната капела „Кралица Елизабет” в Белгия, под ръководството на Аугустин Дюмей. Има втора награда от конкурса „Тибор Варга“ в Швейцария, печелила е и германската „Луис Шпор“.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ – СТРАНАТА НА КОНЦЕРТ-МАЙСТОРИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg