Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Локи“ – много приказки, малко екшън

Новият сериал на „Марвел“ върви мудно, но динамиката между актьорите задвижва сюжета (видео)

Том Хидълстън с неотразимия чар на Локи в новия сериал на „Марвел“. Снимка: „Дисни+“ - „Локи“ – много приказки, малко екшън

Том Хидълстън с неотразимия чар на Локи в новия сериал на „Марвел“. Снимка: „Дисни+“

Дългоочакваният спиноф сериал „Локи“, приключение през времето и пространството на киновселената на „Марвел“, вече е в платформата на „Дисни+“. Чарът на бога на пакостите (в ролята Том Хидълстън) явно работи и този път, защото първият епизод на продукцията се радва на почти изцяло положителни отзиви от публика и критика.

За онези, които не са съвсем наясно със събитията от „Отмъстителите“, е важно да се уточни, че във „Война без край“ Локи загина не на шега, жертвайки се в името на народа си от Асгард. Действието в сериала „Локи“ се разполага по-рано в хоризонталата на събитията.

Богът на хитростта и пакостите е заловен от Органа за отклонение във времето, фиктивна бюрократична организация, която следи нарушения в хронологичната линия на времето. В „Отмъстителите: Краят“ зрителите видяха групата от супергерои неволно да отваря разклонение във времевата линия, в която Локи се скрива с Тесеракта още в първия „Отмъстителите“ от 2012 г. Сериалът ще се занимае тъкмо с приключенията на Локи след бягството му.

Синът на Один е принуден да работи с Органа за отклонение във времето, за да поправи нарушението в естествения ход на времето. В противен случай той ще бъде завинаги заличен от Вселената. В ролята на негов защитник пред Органа ще влезе Мобиус М. Мобиус (Оуен Уилсън), който е на мнение, че Локи заслужава изкупление, но нито за миг не забравя неговото лукавство.

Това е третият сериал на „Марвел“ за „Дисни“ след успешните „УандаВижън“ и „Ястребът и Зимният войник“. Засега в платформата може да се гледа само първият от общо шест епизода, но телевизионните и филмови критици са получили достъп и до втория.

„Филмите на „Марвел“ са прецизно изпипани блокбъстъри, комбинация от екшън и емоция, декори и бекграунд истории в перфектна пропорция. Опитът им с „УандаВижън“ бе фантастичен и софистициран успех. Но първите два епизода на „Локи“ бяха плоски. Първият бе прекалено дълъг, чувстваше се статичен, първата половина на втория мина по същия начин“, коментира Луси Манган от „Гардиън“.

Ако нещо вреди на сериала, това със сигурност не е очарователната химия между Хидълстън и Уилсън. Комуникацията между персонажите им Локи и Мобиус М. Мобиус е динамична, отделено е повече време на диалозите им, отколкото на екшъна, отбелязва тя. Предстои да видим дали това е достатъчно да поеме товара на отговорностите, които идват с отделянето на един персонаж от „Отмъстителите“ и превръщането му в основен протагонист.

Сериалът поставя въпроси за сложната идентичност на Локи – какъв е той, ако не разчита на силите си, които нямат покритие в бюрокрацията на „Марвел“? Какво би се случило, ако под непрекъснатия надзор на Мобиус той се обърне изцяло към страната на доброто?

От време на време „Локи“ се губи (и зрителите) в сложни обяснения за неправомерното създаване и разплитане на времеви варианти, отбелязва Тим Гриърсън в „Скрийндейли“, но динамиката между асгардеца и детектива от Органа за отклонение във времето, е достатъчна, за да завладее публиката, поне ако се съди по първите два епизода.

Дебютният епизод може би щеше да се усеща като протяжен, ако не бяха Хидълстън и Уилсън, смята и Алън Сепинуол от „Ролинг Стоун“.

Вторият епизод на „Локи“ ще има премиера следваща сряда, 16 юни.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg