Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ломоносов – побойникът гений

310 години от рождението на руския енциклопедист

Портрет на Ломоносов от Л. С. Мирополски, 1787 г. Снимка: Уикипедия - Ломоносов – побойникът гений

Портрет на Ломоносов от Л. С. Мирополски, 1787 г. Снимка: Уикипедия

Михаил Ломоносов, роден на днешния ден – 19 ноември – преди 310 години, е известен като бележит световен учен, чийто живот прилича на драматичен филм, в който има и върхове, и низини, и приключения.

Ломоносов е роден в бедно семейство, вероятно на крепостни, в малко рибарско селце. Още съвсем малък, 4-5 годишен, той вече излиза в морето с възрастните и помага в риболова. Майка му умира, когато е едва деветгодишен. Баща му се жени още два пъти и по-късно Ломоносов разказва, че е бил малтретиран от зла мащеха. Тя толкова не искала момчето в дома си, че принудила баща му да му намери жена още преди да навърши пълнолетие. Съвсем като в приказка, младият Михаил научил каква участ го очаква и избягал от дома си. Три седмици отнел пътят му до Москва. Мечтата му била да учи в славяно-гръко-латинската академия. Там обаче приемали само деца от дворянски семейства. Тогава Ломоносов подправил документите си, представил се за син на аристократ от далечния Север. Разбира се, измамата била разкрита, но едва след като младият студент доказал, че е най-изявеният сред своите колеги. За една година той успял да мине наведнъж три класа. Отпуснали му стипендия – 3 копейки на година. Но пък при завършването, когато бил признат за най-добрия ученик в академията, бил изпратен да учи на държавни разноски в Германия. В продължение на 5 години Ломоносов учи там приложни науки, едновременно с това и езици. До края на живота си той владее 19 езика, на 12 от които може свободно да общува. Учел се и на фехтовка, при това станал доста добър фехтовач. Но най-важното за него било усвояването на сериозни научни знания в научни области, привидно много отдалечени една от друга – металургия, геология, физика, химия и философия.

Ломоносов се занимавал с изследване на атмосферното електричество, създал атомно-молекулярната теория, теория на цветовете, открил атмосферата на Венера… Изобретените от него навигационни прибори помогнали за развитието на мореплаването. Станал член на три научни академии – Петербургската, Болонската и Шведската.

Той е първият човек в Русия, който успява да получи цветно стъкло. Били му нужни 4000 експеримента. Изобретил и първия прибор за нощно виждане, наречен от него „нощен далекоглед“. Но изобретението се загубило и било показано отново едва след 150 години. Твърди се, че сред изобретенията му бил и летателен апарат, подобен на днешните хеликоптери.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Много от изследванията си Ломоносов посветил на изучаване на мълниите. По време на един от експериментите, свързани с опит да се „уловят“ светкавици, от токов удар умира неговият приятел и колега Георг Рихман. Това задълбочава конфликта на учения с колегите му.

Ломоносов бил заплашен и от екзекуция, от която го спасява руската императрица Елизавета. Причината за смъртната му присъда била неговата гневливост. В Русия често идвали академични представители, особено от Германия, които насаждали своя представа за руската история и я изкривявали в полза на собствената си „норманска“ теория. Страстите в Руската академия на науките често се нажежавали и Ломоносов счупил носа на един от клеветниците. За това бил арестуван и осъден на смърт. Императрицата отменила присъдата.

Освен учен, Ломоносов се изявявал и като поет. За ода, написана по повод възкачването ѝ на престола, императрицата му присъдила сериозната за онова време награда от 2000 рубли. В касата обаче имало само дребни медни монети. Наградата била доставена до дома на учения в две каруци, натоварени с чували с монети.

Буйният му нрав му носел множество неприятности, но и куриозни преживявания. Веднъж късно вечерта на Василиевския остров Ломоносов бил нападнат от трима крадци. След неочакваната яростна съпротива от страна на едрия мъж, двама от разбойниците бързо избягали. Ломоносов повалил третия на земята и го накарал да си признае всичко. Станало ясно, че те са моряци и решили да нападнат случайния минувач, за да го ограбят. Ломоносов бил толкова гневен, че взел дрехите на крадеца с думите:

„Тогава аз ще ограбя вас“.

Около името на Ломоносов витаят множество легенди, измислици и митове. Най-често повтаряната сред тях е, че той е незаконороден син на Петър Първи. За това допринасяла и обсебеността на учения от личността на големия руски владетел. Ломоносов, който се изявявал и като художник, правел мозаечни изображения с образа на Петър І и съчинявал оди в негова чест. Именно Ломоносов утвърждава в Русия силаботоническото стихосложение. Писал е и пиеси за придворния театър. Любимият му жанр била трагедията. Преди смъртта си успява да завърши и огромен исторически труд – „Древната руска история”.

След смъртта на енциклопедиста всички документи от неговия архив били конфискувани и изчезнали безследно. Не са намерени и до днес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах