Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лондон има мюсюлманин за кмет, ах!

Нелепо е да се правим на по-англичани от англичаните и да се възмущаваме от избора им – поне не заради цвят на кожата, религия, вкусове или възгледи

Изборът на Садик Хан е предварително гласуване „за” европейското бъдеще на Обединеното кралство. По-силна Европа означава и по-силна България. - Лондон има мюсюлманин за кмет, ах!

Изборът на Садик Хан е предварително гласуване „за” европейското бъдеще на Обединеното кралство. По-силна Европа означава и по-силна България.

Г-н Садик Хан, британец от пакистански произход и „горд мюсюлманин” по собствените му думи, е избран за лорд-мер на островната столица. Той е всичко, което един консерватор би трябвало да не харесва: либерал, про-гей настроен и на това отгоре иска страната му да остане в Европейския съюз. Същински ужас! А за всякакви „консерватори и реформатори”, тоест националисти и криптонацисти, произходът и религията на г-н Хан са същинска анатема. Докога ще слушаме подобни примитиви?

Първо, изборът за кмет на Лондон засяга дори българите. Просто в тази метрополия живеят много наши сънародници. Колкото и на хора като Валери Симеонов да им се ще да издигнат стена помежду ни заради това, че някои от нас живеят другаде, българите продължаваме да си пращаме пари и снимки, интересуваме се едни от други, често сме роднини и, да, сънародниците ни продължават да вярват, че личната карта им дава пълни конституционни права, където и да се намират.

След тази уговорка, Садик Хан е много добра новина за България. Той е член на Парламента и сега заема изключително важен пост в страната си, замествайки талантливия, но антиевропейски настроен Борис Джонсън. Точно така, в самото навечерие на британския референдум „за“ и „против” оставането на Острова в ЕС лорд-мер на Лондон става човек, който иска страната му да не напуска обединена Европа. Това е огромно предимство за проевропейската кауза. А въпреки всички недостатъци на Европейския съюз, той е необходим за България. Изборът на Садик Хан е предварително гласуване „за” европейското бъдеще на Обединеното кралство. По-силна Европа означава и по-силна България, особено пред предизвикателствата, които руската хибридна война поставя пред нашата сигурност.

Ау, но той не е европеец по произход? Стига глупости, та ние си имаме доста европейци с неевропейски произход на важни постове. „Почетният лидер” на ДПС например. Или дори министърът на културата. Нима произходът им е това, което ги прави по-добри или по-лоши граждани? Не, съвсем други качества правят човека подходящ или негоден. Я да помислим кого бихме предпочели за отговорник по, да кажем, археологическите обекти и театрите в София? Вежди Рашидов или г-н Хан? Не ме плаши произходът нито на единия, нито на другия. Не знам защо, но някак си бих се доверил на човек от британската Камара на общините и избран за кмет на огромния Лондон. А не на онзи, който употреби израза „малко бутафория”.

Ах, но Садик Хан е „горд мюсюлманин”? Ами добре. Той поне има някаква искрена религиозна идентичност за разлика от мнозина, които само се преструват, например, на православни, след като вероятно никога не минават през изповед и причастие. Пък и ние не се ли водехме за толерантна и човечна нация?

Ама той е едва ли не терорист! Е това пък са расистки простотии. Той е британски политик. А не например бивше ченге, нито мутра. Нито хидроинженер-консултант. Всъщност Садик Хан е всичко, което терористите мразят: добре интегриран, секуларен мюсюлманин-либерал. Ще ми се всички мюсюлмани да са като него.

Но просто не е англичанин! За сметка на това е британец. Точно както съседът ви евреин или арменец е българин като вас. Помислете само: индийският и пакистанският произход означават, че родителите на Садик Хан са били поданици на Короната. Пакистан е последният остатък от старата британска империя в Индия. Садик Хан говори английски така, както всеки ваш познат ром от Самоков говори български език с чисто шопски акцент. Не сте ли се вслушвали? Ами научете се да слушате – и на английски, а най-вече на български.

Но това не е консервативно! Първо, кое е консервативно, в случая е без значение. Консервативно е да се върши работа. Консервативно е да си гледаме интереса, а изборът на Садик Хан, както казах, е най-малкото косвено полезен за България. Консервативно е да знаем, че човек с пакистански произход има всички исторически основания да бъде едновременно горд мюсюлманин и горд британец – а последното значи – и горд европеец. Знам, че това ще отнеме известно време за осмисляне.

Обаче Садик Хан е за гей-правата! Ами чудесно, това го прави особено консервативен. Всички сме чували клюки за най-консервативните кръгове във Великобритания, пък и гей-правата жизнено засягат формално консервативни институции в България – например Църквата.

Изобщо, нелепо е да се правим на по-англичани от англичаните и да се възмущаваме от избора им – поне не заради цвят на кожата, религия, вкусове или възгледи. Не и докато у нас има политици с криминално минало, антиевропейско настояще и навици, свързани с корупция и недемократична наглост.


Всичко от Манол Глишев

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах