Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Лондон връща ценни артефакти на Нигерия

Засилва се натискът над Британския музей да върне колекцията с бронз, заграбена от бившето кралство Бенин

Бронзова маска, един от артефактите, които „Хорниман“ ще върне на Нигерия. Снимка: Музей „Хорниман“ - Лондон връща ценни артефакти на Нигерия

Бронзова маска, един от артефактите, които „Хорниман“ ще върне на Нигерия. Снимка: Музей „Хорниман“

Лондонски музей се съгласи да върне 72 ценни артефакта на Нигерия, сред които и колекция бенински бронзови творби. Бордът на директорите на музея „Хорниман“ е взел единодушното решение да реституира находките и да прехвърли окончателно собствеността им на африканската страна, което превърна музея в първата държавна институция, която връща заграбени от Бенин ценности, съобщава „Гардиън“.

„Хорниман“, който през юли бе обявен за „музей на годината“, ще върне на Нигерия част от над 10 хил. обекта, плячкосани от британската армия от бившето кралство Бенин (днешна Нигерия) в края на XIX век. В последните години заграбеното от бившите колонии е вид тест за европейските музеи и намеренията им да репатрират африканско историческо наследство. През 1897 г. британската армия се отправя на експедиция към Бенин Сити, Нигерия, и унищожава града. Хиляди артефакти, сред които релефи и фигури от слонова кост, са отнесени от кралския дворец и по-късно прибрани в музеи в Западна Европа.

Артефактите от Бенин днес са пръснати в 165 музея и множество частни колекции по света, Британският музей държи 900 от тях, най-голямата колекция. По информация от сайта на музея, бронзовите творби са създадени през XVI век, за да декорират тронната зала на кралство Бенин.

„Има ясни доказателства, че тези обекти са били придобити със сила и консултация с външни експерти, потвърди нашето виждане, че е морално и уместно да върнем собствеността на Нигерия“, коментира Ийв Саломон, директорка на „Хорниман“.

Ветрило, принадлежало на знатна особа в Бенин, което вече няма да може да се види в Лондон. Снимка: Музей „Хорниман“

Нигерийското правителство е отправило искане за възстановяването на бронзовите фигури през януари. Страната е отправила подобна молба към всички музеи, съхраняващи бронз от Бенин, тъй като има намерение да изложи произведенията в музея „Едо“ за западноафриканско изкуство, който ще отвори през 2025 г. Няколко институции във Великобритания, като музеите на университетите в Оксфорд и Кеймбридж, откликнаха на искането, а през 2021 г. Германия се съгласи да репатрира бронза от Бенин.

Вижте още: ГЕРМАНИЯ ВРЪЩА БРОНЗОВИ СКУЛПТУРИ НА НИГЕРИЯ

В колекцията с произведения, която ще отпътува от „Хорниман“ за Нигерия, са 12 месингови плочи, олтар с фигура на петел и други ритуални обекти, артефакти от ежедневието, украшения и „ключ от кралския дворец“. Решението на лондонския музей е изключително важно, коментира Дан Хикс, професор по археология в Оксфордския университет.

„Важното в случая с „Хорниман“ е същността на музея, финансирането му от Министерството на културата, медиите, спорта и дигиталните въпроси, а и това е един от значимите лондонски музеи – допълва той. – Досега репатрирането се случваше на парче в ярък контраст с ангажимента, който поеха от германското правителство.

Решението на „Хорниман“ ще увеличи натиска над Британския музей, който засега не е заявил намерение да връща артефакти и вместо това предлага „проучвания и инициативи за културен обмен“.

Вижте още: БРИТАНСКИЯТ МУЗЕЙ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ ЗА ВРЪЩАНЕТО НА МРАМОРИТЕ НА ЕЛГИН В ГЪРЦИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg