Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лорд Андрю Лойд Уебър: Писна ми да гласувам в Камарата на лордовете

„До гуша“ му дошло да го молят да заявява мнение за неща, за които няма достатъчно познания

Композиторът Андрю Лойд Уебър е гласувал 30 пъти за 19-те години, откакто е пер. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Лорд Андрю Лойд Уебър: Писна ми да гласувам в Камарата на лордовете

Композиторът Андрю Лойд Уебър е гласувал 30 пъти за 19-те години, откакто е пер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Андрю Лойд Уебър, който е написал 13 мюзикъла и има състояние от около £650 милиона, разкрива, че почти е напуснал партията на торите след гласуването за спорното съкращение на данъчните кредити, предложено от тогавашния финансов министър Джордж Осбърн през 2015 г. 

Създателят на „Котките“ и „Фантомът от операта“, който е гласувал 30 пъти за 19-те години, откакто е пер, заявява пред „Лондон ивнинг стандарт“, че е получил титлата на аристократ като знак на почит, а не като лобист. „До гуша“ му дошло да го молят да гласува за неща, за които няма достатъчно познания.

Преди 20 години – припомня 68-годишният днес Уебър, – лордовете бяха основно аполитични. От тях се очакваше да гласуват по съвест. Когато ми предложиха да вляза в камарата, казах, че макар и дълбоко поласкан, имам активна кариера и не бих могъл да участвам в тази част от дейността на лордовете, която се занимава със законодателство. Приех титлата с разбирането, че ще се включвам само в работата по въпроси, от които разбирам. От камарата отвърнаха, че нямат достатъчно гласове с практически опит в театъра и музиката, затова имат нужда от мен. От тогава досега обаче тук, честно казано, се напълни с престарели политици.”

Композиторът, който получи титлата Барон Лойд-Уебър от Сидмънтън през 1997-а, стана обект на партийни критики, когато се завърна от Ню Йорк, за да гласува против съкращенията на данъчните кредити. В интервюто пред „Ивнинг Стандарт“ Уебър заявява, че е гласувал, защото вярва, че предложението на финансовия министър е било неправилно.

Накрая композиторът добавя:

Честно казано, бих могъл да напусна Консервативната партия, но мисля, че в тази ситуация каквото и да направя ще получа много упреци. Лично аз бих се чувствал най-добре, ако стана независим член на камарата, но това предполага доста сложна процедура, а в живота ми има по-важни неща.“

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах