Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лорин Маазел, блестящ, дълбок и загадъчен, почина на 84

Лорин Маазел (1930-2014) - Лорин Маазел, блестящ, дълбок и загадъчен, почина на 84

Лорин Маазел (1930-2014)

Лорин Маазел, диригент и директор на Нюйоркската филхармония, Виенската държавна опера, Оркестъра на Кливланд и редица други ансамбли и музикални компании от цял ​​свят, известен със своите екстремни интерпретации на класиката, е починал в неделя в дома си в Касълтън, Вирджиния. Отишъл си е на 84.

Причина за смъртта на маестрото е пневмония, протекла с усложнения, съобщи Джени Лоухорн, говорител на Лорин Маазел. Болестта го е повалила по време на  последната фаза на репетиции за фестивала Castleton, който се провежда в неговата ферма.

Знаменитият диригент винаги е предизвиквал полярни коментари, но и силни чувства – от колеги музиканти, от администратори, от критиката и от публиката, пише „Ню Йорк Таймс“. Той е имал много интереси извън музиката. Учил е математика и философия в колежа, владеел е пет езика (френски, немски, португалски, испански и италиански език). Бил е виртуозен цигулар и добър композитор. Като диригент бе почитан за точността на техниката си и за чудовищната си памет.

„Той е блестящ, пише за него Джон Рокуел през 1979 г., – може би прекалено блестящ, за да се задоволим занапред с безкрайните концерти от стандартния репертоар… Когато Маазел дирижира, той създава едни от най-добрите, най-страстните, най-проницателните изпълнения в историята. Той е толкова добър, че трябва да го броите сред най-големите диригенти на съвремието. Докато се е изграждал като професионалист, той винаги е бил в центъра на вниманието, затова Маазел е самоуверен, твърдоглав и понякога арогантен. Неговият подход винаги превъзхожда всичко преди него.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg