Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Лош вкус ли е статуя на Вирджиния Улф с поглед към Темза?

Спорове в Лондон за нова статуя на писателката край брега на реката

Проектът за статуя на Вирджиния Улф от Лори Дайзънгремъл. Снимка: Туитър - Лош вкус ли е статуя на Вирджиния Улф с поглед към Темза?

Проектът за статуя на Вирджиния Улф от Лори Дайзънгремъл. Снимка: Туитър

Статуя на Вирджиния Улф седяща на пейка и с поглед към Темза предизвика критики още преди да бъде поставена на отреденото ѝ място на брега на реката в Лондон. Монументът, създаден от Лори Дайзънгремъл, не се хареса на някои от почитателите на Улф заради начина, по който тя се самоубива – през 1941 г. тя слага край на живота си, хвърляйки се в река Оуз близо до дома ѝ в източен Съсекс, съобщава „Гардиън“.

Миналата седмица Комисията по околна среда, устойчивост, култура и спорт на лондонския квартал „Ричмънд“ одобри плановете за поставянето на статуята на брега на Темза с аргумента, че това би предизвикало по-широка дискусия за психическите проблеми и важността обществото да обръща повече внимание на тях. Но местна група активисти заяви, че това би било проява на лош вкус, предвид самоубийството ѝ. Бари Мей, председател на, „Обществото на Ричмънд“, предлага три алтернативни места в квартала, и трите свързани с живота ѝ там до 1924 г.

„Предвид нейните психически проблеми и начина, по който се самоубива, за нас е безвкусно тази статуя на Вирджиния Улф да бъде поставена така, че тя да гледа към реката – коментира Мей. – Ние подкрепяме предложението монументът да бъде поставен на друго място, съгласни сме, че нейната памет трябва да се почете. Но не и по този начин.“

Понастоящем единственият мемориал на Улф в Ричмънд е паметна плоча върху фасадата на сградата, където тя и съпругът ѝ Ленард основават издателската си къща.

Темата за монументите в публичното пространство в Лондон, а и по целия свят, е на дневен ред от около година, когато протестното движение „Животът на чернокожите има значение“ обърна внимание на проблемното историческо наследство, изтъкнато в някои статуи. От тогава в редица градове по света се създадоха специални комисии, които да преразгледат скулптурите на обществени места. Проучване в Лондон от октомври тази година установява, че в британската столица има повече изображения на животни, отколкото на популярни жени – едва 4% от 1500 са посветени на женски исторически фигури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах