Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лошата граматика в РС Македония ще се наказва с глоби

Фигурата на коректора става задължителна в институциите и в медиите

Азбуката на т. нар. „македонска кирилица“ е отпечатана за първи път във вестник „Нова Македония“, брой 104 от четвърти, пети, шести и седми май 1945 г.  - Лошата граматика в РС Македония ще се наказва с глоби

Азбуката на т. нар. „македонска кирилица“ е отпечатана за първи път във вестник „Нова Македония“, брой 104 от четвърти, пети, шести и седми май 1945 г.

Лицензирани коректори ще трябва да бъдат назначени във всяко държавно учреждение и всяка медия в РС Македония след приемането на Закон за македонския език, който в момента се обсъжда в страната. Проектът е публикуван в държавния портал за обществени обсъждания в Македония.

Коректорите ще държат специални изпити, за да получат лиценз. След като бъдат назначени, ще трябва да коригират и изчистват от грешки всички документи, издавани от институциите.

Медиите и учрежденията, както и частните лица и фирмите, ще подлежат на глоба до 500 евро за всеки случай, в който се публикува нередактиран и некоригиран нормативен акт, официален документ или текст, ако се излъчи граматически неправилен текст на субтитри или дублаж на аудиовизуално произведение, при публикуване на недобре коригирани книги, дисертации и реклами, както и при грешки в наименованията на продукти, опаковки, стикери, инструкции, декларации, сертификати, лекарства и др. Наказания се предвиждат и ако не се публикува името на коректора, който носи отговорност за корекцията.

Проектозаконът предвижда ежегодно да се отпускат специални стипендии за изучаване на македонски език в трите степени на обучение във висшето образование за всички специалности.

Ако се приеме, законът ще защитава и създадената на 3 май 1945 г. така наречена „македонска кирилица“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС