Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Лоши новини, хора: новооткритият рай се оказа ад

Системата TRAPPIST-1 не е подходяща за имигранти от Земята

Астрономи стигнаха до извода, че системата TRAPPIST-1 е непригодна за живот, включително и трите смятани за „най-уютни“ от човешка гледна точка планети. - Лоши новини, хора: новооткритият рай се оказа ад

Астрономи стигнаха до извода, че системата TRAPPIST-1 е непригодна за живот, включително и трите смятани за „най-уютни“ от човешка гледна точка планети.

Откриването на „сестринска“ слънчева система, в която седем планети са в орбита около звезда-джудже на име TRAPPIST-1, бе прието с възторг като потенциално обитаемо за хора местенце във Вселената, с течна вода и умерен климат – и само на 39 светлинни години от Земята. Но месец и половина по-късно, колкото повече се запознаваме с нея, толкова по-малко дружелюбна към нашенски бежанци ни изглежда тази звездна система.

Унгарски астрономи от обсерваторията Конкой стигнаха до извода, че системата TRAPPIST-1 е непригодна за живот, включително и трите смятани за „най-уютни“ от човешка гледна точка планети. Причината е, че на звездата, около която се въртят седемте екзопланети, периодично стават мощни изригвания на плазма, съобщава Science Alert.

Изследователите са анализирали данни, получени от космическия телескоп „Кеплер“. За 80-дневен период са били наблюдавани 42 изригвания на високоенергийно излъчване. Пет от тях са имали наведнъж по няколко пика на интензивност. Средното време между отделните изригвания е било 28 часа.

Учените смятат, че местните геомагнитни бури са стотици или хиляди пъти по-силни от тези на Земята, включително и от Слънчевата супербуря от 1859 г. По време на това събитие по целия свят са наблюдавани ярки полярни сияния. Освен това е бил регистриран и отказ на телеграфните системи в Европа и Северна Америка.

По данни на специалистите, за да се стабилизира атмосферата след сблъсъка с едно от плазмените изригвания от TRAPPIST-1, трябва да минат 30 хиляди години – а те се случват средно на 28 часа. Това безмилостно бомбардиране би трябвало да е унищожило всяка стабилност в техните атмосфери, което прави условията изключително неподходящи дори за най-примитивни форми на живот.

Вижте още: СЕДЕМ ПЛАНЕТИ КАТО ЗЕМЯТА ОКОЛО ЕДНА ЗВЕЗДА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС