Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лошият секс не е повод за забавление

Организаторите на награда за най-добър секс в литературата се надяват да сложат край на подигравките с еротичните четива

Книгата „50 нюанса сиво“ и филмът по нея са пример за лоша литература и кино, но това не им попречи да реализират големи финансови печалби. - Лошият секс не е повод за забавление

Книгата „50 нюанса сиво“ и филмът по нея са пример за лоша литература и кино, но това не им попречи да реализират големи финансови печалби.

Докато в арт киното сексът е на почит, в литературата той се свърза с преоценени книги, продавани в кош до изхода, и възбуждащи четива за влака. Британското лайфстайл интернет списание „Еротик ревю“ се е заело с благородната задача да изчисти името на еротичната книжнина, която наградите „Лош секс в литературата“ превръщат в обект на присмех и подигравки вече 25 години, пише Кристофър Нулан за „Индипендънт“.

Страхът на редакторите е, че подобно отношение може да притесни писателите до такава степен, че да ги откаже изобщо от идеята да пишат за секс. В знак на протест, а и с надеждата да обърнат процеса, редакторите на изданието са решили да дават обратна награда – за „Най-добър секс в литературата“.

„Смяхме се достатъчно – заяви издателката Лиза Мойлет пред „Таймс“. – Ние хвърляме ръкавицата. Казваме „не“ на лошия секс в писмена форма. Това не е нещо, което трябва да се празнува.“

Проблемът донякъде е в отделянето на еротиката от мейнстрийм литературата. Докато сексът е неделима част от живота във филмите и телевизията, при романите той често става причина те да бъдат квалифицирани като еротично четиво. А когато става въпрос за такива книги – поне в общественото възприятие – има тенденция да се цени повече възбудата, която предизвикват, отколкото художествената им стойност.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Мойлет се надява новата награда да стане „мост над пропастта между ужасния свят на порното и всичко, за което можем да си говорим и да се наслаждаваме” (коментар, който вероятно ще ядоса някои независими артисти, опитващи се да правят художествено порно с морални претенции).

Мариела Фростръп, редактор на издадения наскоро сборник Desire: 100 of Literature’s Sexiest Stories („Желание: 100-те най-секси разказа“), участва заедно с Мойлет в литературния фестивал The Times Cheltenham и подкрепя нейната идея.

„Има някои много сериозни проблеми с порнографията и нашия подход към нея – казва тя. – Да бъдем по-смели и да говорим по-открито. Порнографията напълно е наводнила интернет. Имаме нужда от някакъв филтър за сигурност.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах