Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Лошото момче на Балканите“ с политически спектакъл в „Топлоцентрала“

„Проклет да е предателят на отечеството“ е „истински, важен, груб театър за нас и времето, в което живеем”

Сцена от „Проклет да е предателят на отечеството“. Снимка: Нада Зганк - „Лошото момче на Балканите“ с политически спектакъл в „Топлоцентрала“

Сцена от „Проклет да е предателят на отечеството“. Снимка: Нада Зганк

Спектакъл с политически заряд ще гостува за пръв път у нас, част от инициативата „Нощ на театрите“. Представлението „Проклет да е предателят на отечеството“ ще отбележи първия гастрол на популярния Театър „Младинско“ от Любляна, Словения, у нас и ще се играе на 22 ноември от 19,30 ч. в „Топлоцентрала“.

Привидно спектакълът се занимава с Югославската война, но в основата му всъщност се крие политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче. Въпросът, който поставя спектакъла, е въпросът на всички въпроси – този за отговорността. Значението на посланието е особено утежнено в контекста на войната в Украйна, която Русия води вече почти 9 месеца.

Режисьор на „Проклет да е предателят на отечеството“ е Оливер Фърлич, понякога наричан в театралните среди „лошото момче на Балканите“. С постановката си Фърлич разглежда любовта и омразата към театъра; рамката, в която той поставя под въпрос границите на артистичната и гражданската свобода, всичко това представено на фона на фрагменти от история за разпадането на Югославия. В пиесата тя е едно символично пространство, обитавано от актьори, пълни с дилеми, с които всички се сблъскваме, но за които често доброволно си затваряме очите.

Политически зареденият спектакъл гостува у нас в контекста на войната в Украйна. Снимка: Нада Зганк

Макар и с премиера през 2010 г., посланието на спектакъла е актуално и универсално и това се доказва с многото успешни представления на големите световни фестивали.

„Всички са съгласни, че представлението ни удря силно, и то умишлено. Тези актьори вярват в силата на театъра, който свързва, просвещава, действа – пише „Фигаро“. – В нашето разглезено общество, в което сцените са наситени с „културни продукти“ без вкус, това представление е истинско събитие.“

„Проклет да е предателят на отечеството“ се играе с голям успех до ден днешен и е канен и желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е „истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем”, обобщават театралните специалисти.

„Осмиването на национализма с помощта на откровена пародия изглежда много по-лесно, отколкото ескалирането в тревога или патос; и ако това ни разсмива, ние се смеем с натежало сърце – казва още критиката. – Елементите на гротеската в пиесата са близки до съвършенството. Подобен художествен ефект се среща рядко и изисква наистина изключителна смелост.”

Гостуването на представлението в България се осъществява от РКЦИ „Топлоцентрала“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg