Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Лов на соросоиди по БНТ

Кална кампания по националната телевизия срещу бизнесмена Иво Прокопиев, дублираща тона на пеевските медии

С присъщата му „култура“ бившият министър на културата изригна с обвинения срещу Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Нарече ги „соросоиди“. Снимка: Стопкадър от БНТ - Лов на соросоиди по БНТ

С присъщата му „култура“ бившият министър на културата изригна с обвинения срещу Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Нарече ги „соросоиди“. Снимка: Стопкадър от БНТ

Вещиците са преследвани в Средновековието. А според полския сатирик Станислав Йежи Лец: „Всеки век си има своето Средновековие“. За да потвърдят афоризма му като валиден за днешното време, в БНТ проведоха „лов на вещици“ – в случая на „соросоиди“.

Ловът се състоя в предаването „Още от деня“, с водещ Емил Кошлуков. Сигналът бе подаден от първия му гост – Вежди Рашидов. С присъщата му „култура“ бившият министър на културата изригна с обвинения срещу Иво Прокопиев и Иван Кръстев. Нарече ги „соросоиди“ – що е то? Може би означава нещо като „хора“, но не съвсем. Както се говори за „хуманоиди“ – същества, които приличат на човеци, но не са. Интересно: „мултак“ по-достойно ли е от „соросоид“? Сигурно, щом самият Рашидов с гордост още носи това звание – интервюираният отново се похвали с близостта си до убития мафиот Илия Павлов. Интервюиращият Кошлуков му кимна с разбиране – може би и той е бил част от тая дружба?

Пред БНТ Рашидов разкри, че „соросоидите“ са го заплашвали като министър, кроели му тайни заговори и капани… Лично Иван Кръстев го предупредил по телефона, че ще пострада…

Дали е било така и кой кого е заплашвал? От Иван Кръстев досега не сме чували да заплашва някого, виж Веждито – да. Преди време той заплаши друг телевизионен водещ от БНТ – Георги Ангелов. Знаем също, че и бие – от кратка схватка с общинаря Рашидов полицай се отърва само със счупен нос. А биячът се отърва от правосъдие.

След Рашидов „ловът на соросоиди“ продължи със следващия събеседник – Борислав Цеков – бивш царист, бивш нововремец, настоящ тръмпист и консерватор. Щом Цеков си изпя антилибералната песен и освободи стола, на него седна трети събеседник, трети обвинител – Николай Бареков, евродепутат – консерватор и враг на „соросоидите“. И лично на Иво Прокопиев. Е, стана твърде „искрено и лично“ – разчистване на лични сметки по обществената телевизия. За кратко време на екрана се изредиха такива консерватори, че да те е страх да си отвориш консерва!

Случайно ли бе това, което видяхме само в едно предаване „Още от деня“, или е тенденция? Каква беше тази кална кампания по националната телевизия срещу бизнесмена Иво Прокопиев, дублираща тона на пеевските медии? Прокопиев нито е осъден за нещо, нито му е доказана вина. И що за преследване на „соросоидите“ ни организира водещият Кошлуков? Че не замина ли той да учи навремето в Америка точно с парите на Джордж Сорос?

Между другото, най-видният преследвач на „соросоиди“ – унгарският премиер Виктор Орбан – също е бил стипендиант на Сорос. А днес разлепя лика му по билбордове из Будапеща, като най-големия враг на Унгария. Орбан даже обвини Сорос, че той (а не македонският съд) е осъдил приятеля му от Скопие, бившия премиер Груевски, та затова се налага да го спасява при себе си в Будапеща.

Тия наглед смешни хора могат да са страшни. Дай им власт и ще превърнат „отвореното общество“ в затворено. А „соросоидите“ къде ще затворят – може би в лагери?


Източник: в. „Стършел“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС