Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ловец на покемони от Екатеринбург получи 3 и половина години затвор

21-годишният блогър оскърбил чувствата на вярващи и феминистки

През септември 2016 г. Соколовски е задържан по обвинение за оскърбление на чувствата на вярващите и за разпалване на омраза. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ловец на покемони от Екатеринбург получи 3 и половина години затвор

През септември 2016 г. Соколовски е задържан по обвинение за оскърбление на чувствата на вярващите и за разпалване на омраза. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Районен съд в Екатеринбург осъди видеоблогъра Руслан Соколовски, ловил покемони в църква, на три и половина години лишаване от свобода условно, признавайки го за виновен в разпалване на ненавист, оскърбление на религиозни чувства, както и незаконно притежание на специални технически средства. Присъдата се оказа по-мека от поисканата от обвинението, което настоявало за реален срок в трудово-възпитателна колония. Залата посрещнала решението на съда с бурни аплодисменти, съобщава Би Би Си.

По думите на съдията, с действията си Соколовски оскърбил не само вярващите, но и феминистки. Освен това блогърът е признат за виновен и за незаконен трафик на специални средства – в дома му е била намерена писалка с вградена скрита камера.

Присъдата влиза в сила десет дни след произнасянето й, освен ако Соколовски и неговите адвокати или държавното обвинение не я обжалват. Но прокуратура вече съобщи, че приема присъдата и не планира по-нататъшни действия. Обвиняемият блогър още не е сигурен дали ще обжалва съдебното решение.

„Пряк умисъл за оскърбление“

През август 2016 г. блогърът качва в интернет няколко видеа. В едно от тях Соколовски играе играта за мобилни устройства Pokemon Go в църковния храм, издигнат на мястото, където е разстрелян руският император Николай II и семейството му през 1918 г. Видеото бързо събира близо 2 млн. гледания. В друг запис той се изказва критично за дейността на Руската православна църква и нейното влияние върху обществото.

През септември 2016 г. Соколовски е задържан по обвинение за оскърбление на чувствата на вярващите и за разпалване на омраза. В основата на материалите за съдебното дело е залегнала експертиза на девет видеа, качени в YouTube. По-късно към обвиненията е добавено и още едно – за писалката със скрита камера, открита при обиска в дома на подсъдимия – като незаконно специално средство за скрито получаване на информация.

В хода на делото държавният обвинител Екатерина Калинина заявила, че още със създаването на блога си Соколовски имал пряк умисъл да оскърбява чувствата на вярващите.

Той има право да разпространява където иска възгледите си, но да изразява неуважение към държавата, в която живее, е недопустимо за законодателството на всяка държава по света“, твърди Калинина по време на съдебните прения.

Руслан Соколовски не признава вината си.

Аз не съм нарушавал ничии права и свободи на вероизповедание, защото не съм попречил на никого да изповядва своята вяра. Да, може би съм критикувал, но по никакъв начин не съм се намесвал в дейността им“, обяви по време на защитата си видеоблогърът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg