Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Коледни промоции на Майстора, Златю, Вешин и другите

"Ловец" на търг за 108 хил. лв.

"Ловец" на Ярослав Вешин не бе пожелан от българските колекционери. - Коледни промоции на Майстора, Златю, Вешин и другите

"Ловец" на Ярослав Вешин не бе пожелан от българските колекционери.

Всички наличности от стари майстори ще бъдат предложени на родните колекционери в дните преди Коледа. Арт търговци организират търгове с творби на най-търсените автори – Златю, Мърквичка, Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов… Ще бъдат организирани два аукциона в столицата – на 4 декември е на „Виктория“, а на 9 декември – на „Ракурси“. 

Павел Тодоров от аукционна къща „Виктория“ предлага титулувани автори на сравнително ниски цени в Галерия „Академия“. С най-високата първоначална цена ще бъде търгуван пейзаж на Никола Танев – 12 000 лв. Градски пейзаж от Велико Търново на Борис Денев ще бъде обявен на 9800 лв., а творба на Васил Стоилов ще тръгне от 4900 лв.

Голям избор на български майстори от 20 век ще предложи и арт търговецът Емил Чушев на аукцион в хотел „Кристал палас“. Най-скъпата картина ще бъде на Ярослав Вешин. „Ловец“ с формат 80/141 см ще бъде предложена на начална цена 108 700 лв. Такава сума в тази криза обаче и най-богатите колекционери у нас трудно ще извадят. Отбрани ценители бяха поканени на затворена изложба в края на месец май в столичния квартал Бояна. На нея трима от най-големи арт търговци у нас, между които Емил Чушев и Павел Тодоров, наредиха в частна експозиция 31 картини на стари майстори. Най-скъпите сред тях бяха пет платна на Ярослав Вешин на обща стойност 939 хиляди лв.! Между тях е бил „Конски пазар“, предлаган за 239 000 лв.

На тайната изложба скъпите гости се оказа, че са се пазарили за по-евтините картини. Затова сега „Ракурси“ ще предложи достатъчно платна на коледни промоции. Например има пейзаж с църква на Златю Бояджиев за 15 хил. лв., композиция на Бенчо Обершков за 6500 лв., но и още една за 21 500 лв., рисунка на Иван Милев за 5000 лв., проект за покана на Мърквичка за 7500 лв., малка работа на Николай Райнов за 625 лв…. „Ракурси“ вади евтин офорт на Жорж Папазов за 950 лв., но и фантастичен сюрреалистичен пейзаж за 38 хил. лв.!

"Пасторал", Борис Георгиев, 20 300 лв.

„Пасторал“, Борис Георгиев, 20 300 лв.

"Среща", Васил Стоилов,  18 000 лв.

„Среща“, Васил Стоилов, 18 000 лв.

Сюрреалистичен пейзаж, Жорж Папазов, 38 000 лв.

Сюрреалистичен пейзаж, Жорж Папазов, 38 000 лв.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg